,nepoznatizagreb.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Ljepotice iz "Moulin Rougea"


Snimio: Vanja

Jučer navečer, u kišnu, mračnu i prohladnu listopadsku večer, prolazio sam raskršćem Petrovaradinske ulice i Zagrebačke avenije na rubu Prečkog. Na tamošnjoj ledini pored nogometnog igrališta NK "Prečko" se prije desetak dana smjestio luna park "Moulin Rouge" koji već nekoliko godina dva puta godišnje svraća na to mjesto i oživljava tu inače neuglednu livadu tokom nekoliko tjedana. No, jučerašnje neugodno vrijeme ugasilo je i njihova svjetla: sve je bilo mračno, metalni autići su mirovali pokriveni ceradama, niz konjiće na karuselu tekla je voda ... Pretpostavljam da se ekipa luna parka grijala u svojim kamp kućicama parkiranim iza njihovih sprava i čekala ljepše dane kada će moći nešto i zaraditi, jer je jučerašnji kišni dan za njih bio čisti gubitak.

Gledao sam ih za njihova prošlog posjeta, svratio sam prošlog proljeća u luna park sa kćeri, i bilo mi je zanimljivo promatrati baš njih, ljude koji rade i žive sa tim luna parkom. Bile su tamo dvije obitelji: očevi i majke sa po nekoliko što manje što veće djece, najmanji dečko je tek prohodao, a najveći je već naplaćivao vožnje na vrtuljku, te nekoliko starijih muškaraca, valjda neki ujaci, stričevi, što li ... uglavnom, atmosfera male putujuće komune kojoj je njihov luna park ne samo posao nego sve: kuća, radno mjesto, igralište, prijateljski krug ...


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Naravno, zlatno vrijeme luna parkova je prošlo ... Podsjetimo se čuvenog luna parka "Tivan" koji je tamo negdje do 1985. bio stacioniran na ćošku Draškovićeve i Solovljejeve, tamo gdje je sada hotel "Sheraton" (mislim da u gradu nije bilo veće transformacije nekog gradskog bloka od te, od blatnjave parcele sa šatrama i autićima u de luxe hotel!). U njegovo doba nije postojala neka druga posebna zabava za djecu: zoološki vrt, Pionirac i luna park - to je bilo sve, a luna park je u tom trojcu bio vjerojatno djeci najpoželjnije odredište. A sada, uz TV sa gomilom programa, DVD-ove, web, PC igrice, desetine igraonica za djecu širom grada, uređenija igrališta ... čudo je da luna parkovi uopće postoje.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

A opet, možda i današnja djeca (bar neka) trebaju luna park? Prošli tjedan sam bio sa klincima u Legolandu koji je zaista priča za sebe što se tiče raznih zanimljivih aktivnosti, no po povratku u Zagreb su odmah poželjeli svratiti i do luna parka. Istina, nismo tamo proveli čitavo popodne kao što su to nekad provodila djeca, no zabavljajući se proveli smo ipak ugodnih sat vremena, a i nismo bili jedini.

Stoga, iako ću vam kroz dva članka, jedan stariji iz Vjesnika(2001. godina) i jedan svježiji iz Jutarnjeg lista(2007.), prikazati i tamnu stranu sadašnjeg života luna parkova kroz fotke ću vam dati i onu šareniju ... a zbog toga i post nisam nazvao npr. "Sumrak luna parkova" već ovako kako jesam, uz niz trash ilustracija sa luna parka koje su atrakcija sama po sebi. wink



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Post je objavljen 18.10.2010. u 11:07 sati.