Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

in memoriam Milka

Jedan od govornika na posljednjem ispraćaju Milke Planinc započeo je: bila je izrazito topla, otvorena, temperamentna, strpljiva, racionalna, hrabra, poštena, jednostavna i skromna i uvijek, u svim životnim situacijama, iznimno dostojanstvena žena.

U ovom slučaju nije bila riječ o prigodnom kurtoaznom licemjerju. Žena takve osobnosti bila je značajna i za one koji je nisu osobno poznavali. U „Milkino vrijeme“, otprilike od 1970. do 1985. godine, u Hrvatskoj je sagrađen most s kopna na Krk, sagrađen tunel kroz Učku, prometna zaobilaznica oko Zagreba, otvoren muzej Mimara, započeta gradnja NSB, krenula s radom plinska polja Molve i Stari gradec, sagrađeno spremište plina Okoli (koje će nas grijati ove zime), otkriven je plin na sjevernom Jadranu, sagrađena nuklearna elektrana Krško, poljoprivreda i ratarstvo su bili jake privredne grane, cijela područja su se ekonomski razvijala u kooperacijama s poljoprivrednim dobrima, na domaćem i svjetskom tržištu uspješno su poslovali „Rade Končar“, „Pliva“, „Podravka“, INA, „Prvomajska“, „Jedinstvo“, brodogradnja… Milka je vodila uspješnu i prosperitetnu zemlju.

Domaće su novine vijest o smrti Milke Planinc uglavnom prešutjele ili joj - uz rijetke izuzetke - nisu dale doličan prostor, a kamoli tretman, dosljedno onome kako se prema njoj odnosilo posljednjih dvadeset godina. Zluradi kritizeri nisu propustili napomenuti da su pri kraju njezina razdoblja počela prva zapinjanja u ekonomskom rastu i razvoju, bez pokušaja objašnjavanja zašto je to toga došlo. Pri tome svi „previđaju“ da se u oskudici benzina nije išlo na nova zaduživanja nego su svi podjednako morali smanjiti potrošnju. U krizi se nije pogodovalo bogatijima i svaljivalo teret na siromašnije. U sjećanju su ostale nestašice kave i deterdženata, a ne osnovnih namirnica. Dodatno su se oporezovali luksuzni proizvodi, a ne osnovne životne potrepštine. Dok ovo pišem upravo slušam ponoćne vijesti: „30% građana živi u siromaštvu…

Značajan je odnos osobnosti i djela Milke Planinc. Napravila je mnogo, i to dobroga, ali je i sama bila vrijedna. Takva osoba može napraviti ono što je ostvarila Milka Planinc, ne može drugačije. Kad se danas pitamo zašto nam je kako već jeste, pokušajmo si predočiti psihološke profile i osobne životne vrijednosti Sanadera, Šeksa, Bebića, Glavaša, Merčepa… da dalje ne nabrajam, a ni obrazovanost i kvocijente inteligencije ne zaboravimo. Jedan dio odgovora je u tome kakvi su ljudi do ovoga doveli i kakvi nas i dalje vode. Na prste bi se moglo nabrojati one za koje bi se itko usudio reći da su racionalni, hrabri, pošteni jednostavni i skromni i uvijek, u svim životnim situacijama, dostojanstveni.










Post je objavljen 18.10.2010. u 00:43 sati.