Kad ne trošimo lovu po fensi restoranima, onda si sami doma proširujemo horizonte i peremo suđe. Većina jela koje napravimo sastoje se od jednostavnih i svakodnevnih namirnica, ali uvijek nađemo neki novi, neisprobani, neubičajeni recept. Neiscrpni izvor su nam Švrćine kuharice i internet. Ovdje su neki primjeri koje smo dokumentirali;
Tarte Tatin ili pita s jabukama
Legenda kaže da je Tarte Tatin nastala u hotelu Lamotte-Beuvronu u Francuskoj godine 1889. Taj hotel su vodile dvije sestre – Stéphanie i Caroline Tatin. Postoje različite priče koje se tiču samog nastanke pite, ali najpoznatija je ona koja kaže da je Stéphanie, koja je inače vodila kuhinju, jednog dana jednostavno bila prezaposlena i da je jednog dana htjela napraviti tradicionalnu francusku pitu od jabuka, ali da je ostavila jabuke da se predugo krčkaju u maslu i šećeru. Kad je osjetila intenzivan miris, pokušala je spasiti što se spasiti dalo pa je tijesto jednostavno stavila na vrh jabuka i sve skupa gurnula u pećnicu
Druga verzija priče kaže da su jabuke “slučajno” upale u karamel i da joj je ideja tijesta po vrhu “slučajno” pala na pamet, ali to baš ne drži vodu jer je ovo jednostavno predobro da bi bilo plod slučajnosti.
Gözleme
Gozleme je tradicionalno tursko jelo koje se radi od brašna, soli i ulja, a puni se raznim nadjevima kao što su sir ili povrće (nešto slično dalmatinskom ''prisnacu'')
Torta od sira i blitve
Torta od čokolade sa želeom od ribzla
Američke palačinke
Svinjetina s jajem
Ovo je neko kinesko jelo koje se inače radi s piletinom, ali ja sam imala samo svinjetinu, jaja i soja sos. Čist dovoljno za ručak
Torta s tunom
Svinjetina sa sezamom
Piletina s dinjom
Ćupteti
Tradicionalno cerničko jelo koje se radi u vrijeme svinjokolje, a pravi se od dizanog tijesta s punjenjem za kobasice
Ramstek s njokima i crvenim zeljem
Quiche
Quiche je francuska slana pita s nadjevom od vrhnja i jaja, a u koji se po želji mogu dodati kockice špeka, poriluka i ribani tvrdi sir
Nadine uskršnje ptičice
Post je objavljen 17.10.2010. u 23:33 sati.