Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjesnik-istine

Marketing

Pravo na zivot?

Vec duze vrijeme razmisljam napisati ovakav post jer posljednih mjeseci a i godina moglo se cesto puta cuti na radiju i televiziji i citiati u novinama o pravima djece i zastiti od pedofilije. Puno toga se dogadjalo,a najvise se pisalo o tome kada bi to napravio netko iz crkvenih krugova. No ne zelim o tome sad pisati ni raspravljati.

Jeste li ikada razmisljali o pravima djece?

Vas odgovor vecinom ce biti pozitivan, i nadam se da je tako. U zadnje vrijeme cesto sam razmisljao o njihovima pravima i pitao se, je li mi uistinu stitimo prava djece (mislim na svakog pojedinca i na institucije)??

Nadam se da ste znali da "Vlade država clanica Ujedinjenih naroda, zajedno s organizacijama civilnoga društva i predstavnicima medjunarodnih organizacija, organizirali su u Becu (1993.) medunarodnu Konferenciju o ljudskim pravima, na kojoj je donesena Becka deklaracija s provedbenim planom." A medju tim Vladama je i Vlada RH, i hvala Bogu da je tako!

"U zaštiti temeljnih prava djece jedan od prioriteta hrvatskog društva jest zaštita djece od zlostavljanja, grubog zanemarivanja, nasilja te svih oblika diskriminacije stvaranjem uvjeta za preventivno djelovanje, unapredivanjem nacina i metoda strucnog rada u tretmanu zlostavljane djece."

Kada je rijec o zlostavljanju djece, svaka drzava je uistinu zastupala temeljno pravo djeteta i stitila ga od bilo koje vrste zlostavljanja, bilo psihickog ili fizickog (seksualnog) oblika.
Ali istrazivajuci malo dalje dokumente i deklaracije Ujedinjenih naroda ostao sam zaprepasten i pitao se: Je li uistinu razmisljamo o pravima - djece? Da li ih uistinu stitimo?

Zastanite na trenutak sa citanjem ovog posta, razmislite malo i odgovorite sami sebi na ovo pitanje!

Citajuci dalje dokumente saznao sam da "prva generacija ljudskih prava ukljucuje: pravo na život, pravo na zdravlje..." i usporedjujuci ovo s odgovorima na pitanje iznad zastao sam na trenutak i zapitao se: Je li uistinu stitimo ljudska prava i zalazemo se da budu ostvarena?

Donosim par clanaka iz OPĆE DEKLARACIJE O LJUDSKIM PRAVIMAusvojene i proglašene na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda rezolucijom br. 217 /III 10. prosinca 1948. godine.


Članak 1. Sva ljudska bića radaju se slobodna!

Članak 2. Svakome pripadaju sva prava i slobode utvrdene u ovoj Deklaraciji bez razlike bilo koje vrste,kao što je rodenje!!!

Članak 3. Svatko ima pravo na život!

Članak 7. Svi imaju pravo na jednaku zaštitu od bilo kakve diskriminacije kojom se krši ova Deklaracija,
kao i od svakog poticanja na takvu diskriminaciju.

A onda sam se sjetio sve NERODJENE DJECE, svakog djeteta koje je abortirano,pobaceno.... Ta djeca vapiju, vicu, traze svoja prava, a kao sto smo vidjeli u drugom clanku deklaracije, imali su PRAVO NA ZIVOT, dok prvi clanak kaze da su ta LJUDSKA BICA imala pravo roditi se SLOBODNA, dok treci clanak jasno kaze da su ta djeca imala PRAVO NA ZIVOT!!!

I opet postavljam sebi i vama blogeri pitanje : Jesmo li UISTINU razmisljali o svim pravima djece???

Djecu treba zastiti i od trgovanja, i od sudjelovanja u ratu i od pedofilije, jer to su njihova prava, ali STITIMO NJIHOVA PRAVA DO KRAJA,ili bolje receno OD SAMOG POCETKA - od majcine utrobe, jer I NERODJENA DJECA SU TAKODJER LJUDI - sa svim svojim pravima!

Kaze clanak 7. da Svi imaju pravo na jednaku zaštitu od bilo kakve diskriminacije kojom se krši ova Deklaracija,kao i od svakog poticanja na takvu diskriminaciju. Ako necemo stiti PRAVO NA ZIVOT, rodjenje, onda sepital pa je li to mi krsimo ovaj clanak 7. ?

Onda opet razmisljam i pitam se: kada je bilo rijeci o pedofijili zadnjih mjeseci, i kada se su se sa svih strana stitila prava djece i napadala Crkva, je li nas cilj uistinu bio zastiti djecja prava ili smo ciljali na nesto "vise" ako se tako moze nazvat???
Ako smo imali stitili prava djeteta, onda, ponavljam, trabemo stitimo ta njihova prava od samog pocetka,pocevsi od PRAVA NA ZIVOT, pocevsi od clanka 1. a zatim i sva ostala prava!!!

Ps. Na blogu od Defton-a ima slican i jako dobar post koji je takodjer vezan u PRAVA DJECE,a pogotovo njihova PRAVA NA ZIVOT. Uistinu ga se isplati procitati!Post je objavljen 17.10.2010. u 21:23 sati.