Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

16. listopada - dvostruki rođendan Bana Jelačića

16. listopada 1990 - Povratak Bana Jelačića prije 20. godina!

To je naša Hrvatska!!! Ne zaboravljajmo svoje povijesne Velikane!Ustani, Bane!

Bilo je to godine, devetsto i treće,
Kad su našu Hrvatsku stigle nesreće.
Mađarske zastave digo Hedervary
Silom hoće Hrvatsku da nam pomađari.

(Bilo je to godine, dvjetisućetreće,
Kad su našu Hrvatsku stigle nesreće.
Jugoslavenske zastave, dižu partizani,
Silom hoće Hrvatsku da nam pobalkane.)

Ustani bane, Hrvatska te zove, zove,
Ustani bane Jelačiću!

Nema junaka, nema Hrvata,
Kao što je bio Jelačić ban.
A sada njega crna zemlja krije, krije,
I zelena trava prekrila mu grob.

Ustani bane, Hrvatska te zove, zove,
Ustani bane Jelačiću!

Hrvatski Ban Josip Jelačić

Josip grof Jelačić Bužimski (Petrovaradin, 16. listopada 1801. - Zagreb, 20. svibnja 1859.), general i hrvatski ban od 1848. do 1859., član plemićke obitelji Jelačić. Ukinuo je kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor. Kao vojskovođa je pobijedio u nizu bitaka protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848. U Hrvatskoj se slavi kao nacionalni junak.

Spomenik mu se podiže i otkriva 16. prosinca 1866. godine na glavnom trgu u Zagrebu koje nosi njegovo ime i ostaje tamo osamdeset godina do rušenja u noći 25./26. srpnja 1947. godine, zatim se 43 godine čuva u zagrebačkoj Gliptoteci i ponovo vraća 16. listopada 1991. na njegov rođendan. U Austro-Ugarskoj monarhiji najljepša ulica u Petrovaradinu bijaše Jelačić Gasse, a nakon njene propasti ulica dobiva naziv Jelačićeva ulica. Jedan od petrovaradinskih trgova uz Dunav također je nosio Jelačićevo prezime. Od 1948. godine u Petrovaradinu niti jedna ulica ni trg ne nose više prezime bana Jelačića, iako povijest bilježi velika djela koja je učinio za narod toga kraja.

U Republici Hrvatskoj od 31. listopada 1993. godine u čast bana Josipa Jelačića novčanica od 20 kuna nosi njegov portret.

Na današnji dan

U noći između 19. i 20. svibnja 1859. veliko zvono zagrebačke prvostolnice oglasilo je smrt hrvatskog bana Josipa Jelačića od Bužima, miljenika hrvatskog naroda. Pogreb se pretvorio u veličanstvenu slavu hrvatskog otpora i ponosa čiji je Jelačić bio simbol. Pokopan je na svom imanju u Novim dvorima kraj Zaprešića. Banu Jelačiću Hrvatska je bila iznad i ispred svega, makar su ga kasnije okrivili da je služio tuđinskim interesima.
Pod tom su izlikom ideološki zasljepljeni komunistički moćnici godine 1947. skinuli njegov spomenik s glavnog zagrebačkog trga. Ostvarenjem hrvatske samostalnosti hrvatski se ban s isukanom sabljom vratio na svoj, Jelačićev trg. U novom vremenu ta legendarna osoba hrvatskog nacionalnog ponosa postala je novim poticajem borbi Hrvata za slobodu u nezavisnoj državi.

Hrvatski povijesni muzej - Uspomena na jednog Bana

IZLOŽBE I DOGAĐANJA

"U subotu, dana 16. listopada 2010. povodom obilježavanja rođenja bana Jelačića i
20. obljetnice vraćanja spomenika banu Jelačiću na glavni zagrebački trg

Hrvatski povijesni muzej bit će otvoren iznimno od 10 do 20 sati.

Ulaz u Muzej toga je dana besplatan za sve posjetitelje, koje pozivamo da razgledaju izložbu „Uspomene /na/ jednog bana – Ostavština Jelačić u Hrvatskom povijesnom muzeju“, kao i dodatno postavljenu prigodnu izložbu, ali i da se pridruže našim likovnim radionicama (tokom cijelog dana, a koje su namjenjene za najmlađe posjetitelje, ali i one starije).

Za sve zainteresirane toga će dana biti organizirano besplatno stručno vodstvo po muzeju u
12:00
15:00
18:00
i to po metodi oživljene povijesti (posjetitelje će voditi kostimirani „ban Jelačić - osobno“)!

Pozivamo Vas da nam se pridružite i zajedno s nama obilježite ovu značajnu obljetnicu, posvećenu hrvatskom banu Jelačiću!

Produljeno je trajanje izložbe Uspomene /na/ jednog bana - Ostavština Jelačić
do ožujka 2011.

Povijesna izložba, studeni 2009. - ožujak 2011.

U Hrvatskom povijesnom muzeju samo na Vas čeka sam „ban Jelačić“, koji će Vam „iz prve ruke“ ispričati mnoge zanimljivosti i informacije vezane uz doba 19. stoljeća i „svoj“ život, te Vas provesti kroz izložbu o Ostavštini svoje obitelji."

Post je objavljen 17.10.2010. u 00:30 sati.