Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Očekujem prvu crkvu u trgovačkom centru!

Što mislite o ovoj ideji? Da li je realno da Zagreb u nekoj skorijoj budućnosti dobije prvu crkvu u nekom trgovačkom centru?
Možete li si zamisliti božji hram recimo u Avenue Mallu, City Center One-u ili pak West Gateu?
Što mislite, kako bi on izgledao, kao velik reprezentativan prostor jarko osvjetljen poput susjednih trgovina, sa glasnom nabožnom muzikom s razglasa ... ili pak kao miran kutak koji bi na nepretenciozan način nudio posjetiocima mogućnost azila od sveopće buke i mjesto za smirenje i meditaciju?

Iako se ne smatram vjernikom u klasičnom smislu riječi ne bih imao baš ništa protiv crkve u trgovačkom centru. Po meni bi to bile sasvim logične lokacije za crkve (i ne šalim se pri tome!): unutar hrama konzumerizma koji svojim bojama, zvukovima i svim drugim sredstvima opsjeda svoje posjetioce i pokušava im čim više ovladati mislima i odvojiti ih od sebe samih kako bi potrošili čim više novca moglo bi se kao čvrsto jezgro, protuteža, mjesto mira i odmora, nalaziti mjesto za molitvu koje bi pružalo utočište iscrpljenima od sveg tog jazza. I tu ne mislim samo na potrošače, već i na same trgovce - zamislite kako je raditi čitav dan u dućanu tipa Bipa ili Funky fish ili nekom sličnom, gdje stalno svira glasna glazba, opsjedaju jarke boje, pozornost zaokupljaju upadljivi mirisi ... vjerujem da bi im kratka pauza u mirnom svetištu puno značila.

Na ovo razmišljanje me je potaknulo nedavno putovanje po Njemačkoj i susret sa jednom od "Autobahnkirchen" tj. crkava na auto cesti.Informativna oznaka za crkvu na auto putu. Preneseno sa Wikipedije.


Naime, još 1959. na privatnu inicijativu podignuta je prva takva crkva u Njemačkoj i do dana današnjega ih je nastalo 33 u cijeloj zemlji te po jedna u Češkoj i Austriji. Zajedničke karakteristike tih crkava su da se nalaze ili na samom autoputu ili u neposrednoj blizini izlaza s autoputa (manje od 1 km), da su otvorene bar od 8 do 20h ili čak 24 sata dnevno te da su dovoljno velike da mogu prihvatiti putnike jednog autobusa. Na letkiću koji sam tamo uzeo te na pripadajućoj web starnici može se saznati dosta zanimljivih podataka - recimo da ih većinom pohađaju neredoviti vjernici, iako se uglavnom radi o katoličkim i evangelističkim crkvama njihova funkcija je pretežno ekumenska tj. namijenjene su putnicima svih vjera, da je njihov izgled veoma različit, od potpuno klasičnih građevina do vrlo suvremenih i čak avangardnih ... no, svima je zajedničko to što im je cilj ponuditi trenutak mira, tišine, meditacije i kontakta s bogom u inače vrlo hektičnim uvjetima vožnje na prepunim njemačkim auto cestama gdje je promet umonogome gušći nego kod nas (čak i za ljetne turističke sezone - proteklog tjedna sam odvozio više od 1000 kilometara po njemačkim autoputevima i to mogu potvrditi).
Za više informacija pogledajte članak na Wikipediji te web site www.autobahnkirche.info.


Evangelička autobahn crkva Exter, 1959. godine. Preneseno sa Wikipedije.


Crkva kod Baden Badena. Preneseno sa Wikipedije.


Ekumenska crkva na odmorištu Dammer Berge. Preneseno sa Wikipedije.

A ta crkva kod koje smo se našli (Autobahnkirche Medenbach na auto cesti A3 kod Wiesbadena) je bila odličan primjer (dobola je i nagradu za funkcionalnu suvremenu arhitekturu te
pokrajine): izvana je vrlo neugledna, tek 4 betonska zida i stakleno betonski kosi krov koji viri iz tih zidina i šume koja ju okružuje s jedne strane. No, unutra je pravo otkriće, možda ponajviše radi toga što se u malome dvorištu okruženom tim betonom nalazi 6 malih vodoskoka koji svojim šumovima potpuno prigušuju buku autoputa. Mi smo to dvorište upotrijebili kao prostor za gablec i spoj žubora vode i ugodnog popodnevnog sunca je bio jedinstven. A i sama unutrašnjost crkve, iako iznimno asketska (radi se o evangelističkoj crkvi) donosi puno svjetla i mira - vjerujem da je upravo to ono što putnicima-namjernicima treba kad svrate u nju.

Više o crkvi pogledajte na njenoj web stranici odnosno na vrlo detaljnoj i informativnoj podstranici već spomenute www.autobahnkirche.info (direktan link.


Crkva na odmorištu Medenbach koju smo sasvim slučajno posjetili. Snimio: Vanja


Ulaz u dvorište ograđeno betonskim zidom koji prigušuje buku sa auto ceste. Snimio: Vanja


Odmor. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Natpis zahvale. Snimio: Vanja


Unutrašnjost crkve. Snimio: Vanja


Staklena stijena krova. Snimio: Vanja


Susret linija. Snimio: Vanja

Post je objavljen 15.10.2010. u 08:58 sati.