Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjesnik-istine

Marketing

Kusnja vjere u Marijinom zivotu Lk 1,45

Posto posvecen potrebnima.....

Kada govorimo samo o svetosti Marije, onda se ponasamo prema njoj onako kako su se mnogo puta ponasali hagiografi o svetcima. Svetci su mnogo manje patili od svojih proginitelja nego os svojih hagiografa, koji su uklanjajuci iz njihovih biografija svaku ljudsku manu, svaku losu karakteristiku ucinili od njih papirnate likove bez zivota.

Pokusaj malo razmatrati Marijin zivot, pokusaj se staviti u njezinu poziciju ponekad...
Ako Gospodin mrsi nase planove i vodi nas putem drukcijim nego smo mi to zamislili i planirali, onda je tako bilo i u zivotu Marije. Marija, izgovarajuci "da"
nije do kraja znala na sto pristaje. Ali to nije umanjivalo vrijednost njezinog pristanka. Bog je ljubio Mariju da je za nju bas takav strogi tretman odabrao. On tako postupa sa svojim prijateljima. Zato ih i imas tako malo rekla bi sveta Terezija. To je najbolji nacin da oblikuje tebe na sliku i priliku svoga Sina.

Pogledaj kakvi su sve uragani prosli kroz Marijin zivot. Kakve sve kusnje.
Ali vjera ne uklanja tamu, naprotiv onaju treba. Majka Bozja ziveci u vjeri istovremeno je zivjela u velikoj tami, bila je izlozena kusnjama, ponekad jako teskim. A onda se u takvim danima kusnje pitamo: Zasto Bog suti? Bog Mariji nista nije olaksao, sve je u Njezinom zivotu bilo jako tesko.

Ako si necim jako uznemiren ili jako pritesnjen pomisli da si blizu one ciji je zivot bio jako tezak. Ali ipak Bog je ljubaio Mariju, kroz kusnje. Jer to je poseban oblik Bozje ljubavi i povjerenja u nas kad On zeli da ne ocekujemo od Njega da nam pokazuje svoje osjecaje, tako da bi bio slobodan da djeluje. Ako te ponekad pokaze strog i prema tebi, to ce onda znaciti da te jako voli, da se uzda u tebe da Ga neces iznevjeriti i otici, udaljiti se od njega.

Kad ti bude tesko, a On suti, zapamti da je ova sutnja samo drugi oblik Njegove rijeci i Njegova odsutnost je samo drugi oblik prisutnosti, koja te neprestano obuhvaca.
Sv. Tereziji Avilskoj rekao je: Kad ti se cinilo da si sama, bio sam ti najblize. Bas tada kad se osjecas usamljeno, kad ti je jako tesko, kad prozivljavas lisavanje, On ti je najblize. Ali ti ne daje znak jer zeli da mu jos vise povjerujes. Neki ljudi u tom trenutku Njegove sutnje odlaze. jednom su otisle citave gomile slusatelja, jer im se cinilo da Isus od njih previse trazi. A oni koji su ostali vjerni postali su ojacani u svojoj vjeri.. Tako je i Marija svoje kusnje zavrsavala produbljivanjem vjere.
Bog se predaje dusi u toj mjeri u kojoj se ona predaje Njemu!

Ako budete ljubili Mariju i budete joj sve blize, onda ce Isus moci s obzirom na stupanj vasega predanja, takvom ljubavlju kakvom je ljubio Nju, zavoljeti i tebe.

Neka te blagoslovi Gospodin i mir ti donese!Pokusaj nabaviti knjigu: "U skoli Nazaretske obitelji" od pisca Tadeusz Dajezer.
Post je objavljen 13.10.2010. u 22:04 sati.