Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Posljednja zagrebačka krčma

Na što vas asocira riječ krčma?

Mene na lokal u kojem se loče, kojeg posjećuju kroneri-alkoholičari, u kojem se pripiti gosti nekad i potuku ... a Hrvatski jezični portal kaže da je krčma "priprosto ugostiteljsko mjesto u kojem se pije vino i rakija".

Dakle, nisu to baš neki epiteti, zar ne? wink

Nekad je u Zagrebu bilo više krčmi (koga zanima ta tematika nek pogleda knjigu Ines Sabotič "STARE ZAGREBAČKE KAVANE I KRČME - S kraja 19. i početka 20. stoljeća", ja ju osobno još nisam pročitao iako bi mogla biti zanimljiva), no danas je, čini se, ostala samo još jedna krčma "Jurja Ves" na Maksimirskoj cesti, neposredno prije raskršća sa Bukovačkom.


Snimio: Vanja

Taj mi je pajzl (riječ dolazi od austrijskonjemačkog "Beisl" što ima značenje isto kao i naša krčma, no u moderno doba nekad označuje i trendy lokal kojeg posjećuje mlađa alternativna publika) ostao u sjećanju još od mladosti kad sam pred njom dolazeći autobusom iz smjera Markuševca ili Gornjeg Bukovca čekao tramvaj za grad. Unutra su se uvijek nalazile podbuhle face lokalnih ljubitelja kapljice, a za mojih nekoliko posjeta tom lokalu sjećam se samo mlake pive i tradicionalnih tamnoplavih stolnjaka sa bijelim nadstolnjacima s rupicama od čikova.
Kako je danas tamo ne znam, dosta rijetko zalazim u taj dio grada, no po opaženom u 2-3 prolaza čini se da je
profil klijentele ostao sličan (iako, primjetno je da je i dalje moguće pojesti ponešto za gablec).

A ono što je posebno zanimljivo je to da je i vlasnik tog lokala također isti već više desetaka godina: ugostiteljsko poduzeće "Zagrebački plavi" za koje sam već mislio da je nestalo sa lica zemlje i da na njega podsjeća samo velika reklama na zgradi njihove uprave na uglu Harambašićeve i Maksimirske. No, firma postoji i dalje, a među njihovim "poslovnicama" se nalaze neki od kultnih lokala maksimirskog kvarta proteklih desetljeća: čuveni "Dam daj" na Kvatriću (dugogodišnji azil za kumice s placa tokom hladnih mjeseci wink) pa gostionica "Plavi 9" na Zvonimirovoj (koja je, čini se, preuređena) i restoran "Pod mirnim krovom". Firma postoji od 1954. godine i nije se u njoj , očito, već dugo ništa promijenilo.

Post je objavljen 12.10.2010. u 11:28 sati.