Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninezadar

Marketing

Udruge traže da Ustavni sud ukine Zakon o golfu

Predstavnici udruga Zelena akcija, GONG, Transparency International Hrvatska iz Zagreba, Zelena Istra iz Pule, te Udruga Grad iz Dubrovnika podnijeli su Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igralištima za golf Ustavnom sudu.

Od Ustavnog suda RH traže žurno ukidanje navedenog Zakona, a svoje su zahtjeve saželi u nekoliko glavnih točaka. Smatraju da je procedura donošenja protuustavna, te kako se nameće obaveza jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave da investiraju u golf igrališta. Ističu prema njihovom mišljenju nejednak pravni položaj investitora/ poduzetnika na tržištu, a narušava se socijalna pravda i nepovredivost vlasništva.

- Zakon i dalje omogućava izvlašćivanje privatnih vlasnika, a pri tom se ukida odredba da je maksimalna površina zemljišta koje se može izvlastiti do 20 posto ukupne površine igrališta za golf. Brisanjem navedenog članka investitori u igrališta za golf od privatnih vlasnika mogu izvlastiti neograničene količine zemljišta radi izgradnje igrališta za golf, a pri tom ne postoje nikakvi kriteriji o veličini i kvaliteti zemljišta koje se može izvlastiti, ističu u Zelenoj akciji i dodaju kako se može desiti izvlašćivanje nekretnina koje mogu predstavljati vlasnikov dom, djedovinu i/ili izvor sredstava za život (hrane) i/ili prihoda (poljoprivredno zemljište ili vrt).

Zakon omogućuje investitoru koji izvlašćuje, u slučajevima hitnosti, stupanje u posjed prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, kažu te smatraju i kako je na snazi pravna nesigurnost i retroaktivno djelovanje zakona.

- Iz tih i brojnih drugih razloga apeliramo na Ustavni sud RH da hitno ukine kako Zakon o igralištima za golf, tako i njegove izmjene, rekli su predstavnici Zelene akcije.

Autor/izvor: SEEbiz / VL

Post je objavljen 11.10.2010. u 09:17 sati.