Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/worldtechnonews

Marketing

Otkrivena praiskonska magnetska polja u dubokom Svemiru

Znanstvenici s Kalifornijskog instituta za tehnologiju (Caltech) i s UCLA otkrili su dokaze postojanja "univerzalnih sveprisutnih magnetskih polja" koja se nalaze u dubokom Svemiru između galaksija još od vremena Velikog praska.
Caltechov fizičar Shin'ichiro Ando i Alexander Kusenko, profesor fizike i astronomije na UCLA, obznanili su otkriće u radu koji će biti objavljen u nadolazećem izdanju časopisa Astrophysical Journal Letters; a samo istraživanje je trenutno dostupno online. Ando i Kusenko su proučavali slike najmoćnijih objekata u Svemiru – supermasivnih crnih rupa koje emitiraju visoko energetsko zračenje dok proždiru zvijezde u udaljenim galaksijama – pribavljene pomoću NASA-inog Fermi Gamma-ray svemirskog teleskopa.
"Otkrili smo znakove praiskonskih magnetskih polja u dubokom Svemiru između galaksija." izjavio je Ando. Fizičari su mnogo godina pretpostavljali da univerzalna magnetska polja prožimaju duboki Svemir između galaksija, ali nije postojao način da se ona promatraju ili da se izmjere, sve do sada. Fizičari su sastavili sliku od 170 divovskih crnih rupa i otkrili da slike nisu dovoljno oštre koliko se moglo očekivati.
"Zbog svemirskoga pozadinskoga zračenja zaostalog još od Velikog praska kao i zračenja emitiranog od strane galaktika, visoko energetski fotoni emitirani iz dalekih izvora mogu interagirati s pozadinskim fotonima i stvoriti elektron pozitronske parove, koji poslije anihiliraju i ponovno se pretvore u fotone nakon kratkog vremena." rekao je Kusenko, znanstveni savjetnik u Institutu za fiziku i matematiku Svemira na Sveučilištu Tokyo.
"Dok proces sam po sebi ne zamagljuje značajno sliku, čak i malo magnetsko polje koje se nalazi na putu može skretati elektrone i pozitrone te činiti sliku zamućenom." dodao je. Iz takvih zamagljenih slika znanstvenici su otkrili da prosječno magnetsko polje ima "femto-Gauss" snagu od samo jednog trilijuna snage Zemljinog magnetskog polja. Univerzalna magnetska polja su možda nastala u ranom Svemiru nedugo nakon Velikog praska, puno prije nastanka zvijezda i galaksija, zaključili su Ando i Kusenko.


Izvor: http://www.znanost.com/clanak/otkrivena-praiskonska-magnetska-polja-u-dubokom-svemiru#ixzz11xEx5mMy


slika: http://www.znanost.com/images/resized/images/cc/azra/magnetic_field_200_200.jpg

Post je objavljen 10.10.2010. u 13:27 sati.