Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Zeleni- sve značajnija politička snaga - 2. dio: Latvija i Brazil

U nastavku jučerašnjeg članka, vijesti s prošlotjednih izbora u Latviji i Brazilu.

logo LZPParlamentarni izbori u Latviji održani su 2. listopada. Zelena stranka (Latvijas Zala partija), koja je u vladi od 2004., nastupila je, kao i na prethodnim izborima, u koaliciji s Latvijskim savezom zemljoradnika. Koalicija je osvojila 19,7% glasova, tri posto više nego 2006. g.. Kako su njihovi dosadašnji koalicijski partneri doživjeli katastrofu, očekuje se da će postići dogovor o formiranju vlade s koalicijom „Centar sloge“ (SaskaFas Centrs), koja je socijaldemokratske orijentacije i dobiva velik broj glasova Rusa u Latviji.

Marina SilvaU prvom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu 2. listopada, kandidatkinja Zelene stranke (Partido Verde) Marina Silva osvojila je gotovo 20 milijuna glasova, odnosno 19,7%. Silva je aktivistica naročito u zaštiti amazonske prašume od masovne sječe, suradnica slavnog Chica Mendesa, ubijenog 1988.. Bila je ministrica zaštite okoliša 2003.-2008., kad napušta vladu zbog neslaganja oko zaštite Amazone i korištenja GMO u poljoprivredi. Sama Zelene stranka sudjelovala je u Lulinoj vladi 2002.-2005.. Ima 13 izabranih zastupnika u Zastupničkog domu federalnog parlamenta (od 513), a Silva je članica Senata.

Njena kampanja bila je fokusirana na potrebu mnogo strože zaštite okoliša, stvaranje zelenih radnih mjesta i veće investicije u nove zelene tehnologije i prelaz na niskougljičnu proizvodnju zasnovanu na obnovljivim izvorima energije. Također je isticala nužnost suzbijanja korupcije i unapređenja zdravstva, školstva i socijalne zaštite.

U drugom krugu očekuje se pobjeda nekadašnje marksističke gerilke, ekonomistice Dilme Rousseff, suradnice aktualnog predsjednika Luiza Inacia Lula de Silve.

Post je objavljen 10.10.2010. u 08:28 sati.