Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Zeleni- sve značajnija politička snaga - 1. dio: Njemačka i Mađarska

Pod pojmom "zeleni" u Hrvatskoj ljudi većinom podrazumijevaju samo udruge za zaštitu okoliša. Postoje međutim i politički organizirani zeleni, političke stranke koje ekologizam povezuju s načelima socijalne pravde, nenasilja, uvažavanja različitosti i osobnih sloboda. Jedna su od značajnih političkih snaga u Europi (četvrti po broju zastupnika u Europskom parlamentu), a sve više i van nje. U Hrvatskoj, zeleni se još nisu nametnuli kao relevantna politička opcija, ali potencijal za to postoji.

Roth i OzdemirU Njemačkoj, nakon odluke njemačke vlade o produljenja roka rada nuklearnih reaktora, podrška zelenima (Bündnis90/Die Grünen) skočila na preko 20%. Citiram Večernji list, prilog "Obzor", 2. listopada (obratite pažnju - supredsjednik Zelenih je etnički Turčin):

Energija, socijala, ekologija, gospodarstvo... niz je tema na kojima su se crveni i crni premijeri godinama zamjerali biračima, a naposljetku je sve kulminiralo na nuklearkama. Nezadovoljstvo Nijemaca onim što se događa u sjedištu moći u Berlinu valjalo je samo kanalizirati, a to su Claudia Roth, predsjednica u dvočlanom predsjedništvu od 2004., i Cem Özdemir, predsjednik od 2008., vrlo vješto i učinili. Na prošlim izborima zeleni su dobili 10,7 posto, a sada se prvi put dogodilo da su se jednoj stranci glasači masovno slili i slijeva i zdesna.

U nedjelju 3. listopada održani su lokalni izbori u Mađarskoj. Kao i na parlamentarnim izborima prije pola godine, trijumfirala je desna koalicija stranke Fidesz i demokršćana. Slabo su prošli socijalisti (MSZP), a slabije od očekivanoga i krajnji desni Jobbik i stranka „Drugačija politika je moguća“ (Lehet Mas a Politika, LMP), članica Europske zelene stranke. U Budimpešti, LMP je osvojila 9% glasova, manje nego na parlamentarnim izborima (13%).

LMPLMP je osnovana prošle godine, ujedinjenjem društvenih aktivista, ljevičara, liberala, pripadnika ranije stranke "Zeleni demokrati", nezavisnih intelektualaca idr.. Iako je na ljevici, u lošim su odnosima sa socijalistima. Na parlamentarnim izborima u travnju postigla je značajni uspjeh osvajanjem 7,4% glasova. Mađarska politička scena izrazito je reducirana, tako da su samo četiri stranke (plus slabiji demokršćani, u trajnoj koaliciji sa Fideszom) u parlamentu, a i na lokalnim izborima potpuno dominiraju.

Robert Manchin, voditelj europskog odjela instituta Gallup, rekao je da LMP treba proširiti svoju bazu aktivista u pokrajinama, s ciljem da postane profesionalna stranka.

Vijesti iz Mađarske na engleskom:

Drugačija politika je moguća
politics.hu
blog praguepost - budapest

O počecima stranke Drugačija politika je moguća možete čitati na hrvatskom u intervjuu s G. M. Tamasom, u časopisu „Novi plamen“ br. 13, str. 18-23, dostupan kao pdf dokument na internetu,


Post je objavljen 09.10.2010. u 07:29 sati.