Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/njupalice

Marketing

HELLAS, Opatovina 35

29. 09. 2010

Mjesec i pol dana nakon, odvela sam Švrću na rođendanski ručak u Hellas. Taman se poklopio Tjedan restorana s mojom željom da probam grčku hranu i odgodom Švrćinog rođendana.

Na ručak smo stigli oko 14h u zgodno uređeni ambijent grčkog restorana na Opatovini. Veliki prostor, bijelo plavi kockasti stoljnjaci, imitacije grčkih vaza i tanjura na zidovima, mala replika Partenona na samom ulazu. I plavo bijeli prekidači za struju.

Za stol nas smjestio konobar koji je više ličio na karikaturu iz crtića nego na uslužitelja. Ponudio nas je vinom kuće koje je, gle čuda i iznenađenja, hrvatsko, a ne grčko, pa smo se ipak odlučili za neke verzije nedomaćeg vina, Švrćo je uzeo crno, a ja bijelo. Niš posebno, ali sam ga popila. Nisam neki stručnjak za vino, pa ga mogu opisati isključivo kao fino, pitko ili ne, a definitivno ne pomaže to što rewiev pišem par dana nakon degistacije jer mi sjećanje hlapi brže i od najfermentiranijeg vina, no ono što će mi ostati u pamćenju je da je čaša vina došla 35 kuna, što definitivno nije među jeftinijim vinima, al dobro Švrći je rođendan, a konobar nas je fino navukao.

Photobucket

Jelovnik koji je Hellas nudio na internet stranici i ono što su nudili na licu mjesta nije bio isti, pa sam umjesto planirane juhe od krastavaca uzela, namaz od patlidžana i tzatziki poslužen u zelenoj paprici i na komadu kruha, s dodanim rajčicama i maslinama. Švrćo je uzeo juhu s vrhnjem i janjetinom.
Uz predjelo nam je bio poslužen kruh s maslinama i vruća pogača od kukuruza. Jako fino. Pogača se izvrsno uklopila u moje namaze, tako da kruh nisam ni pojela. Tzaziki namaz je bio dobro začinjen, aromatiziran i hladan i izvrsno se stopio s mlakim, blagim namazom od patlidžana.
Photobucket

Photobucket

Švrćina juha je bila iznenađujuće fina. Kažem iznenađujuća, jer ja nisam navikla i ne volim janjetinu. Ne volim miris janjetine koji mi ubije očito dobar okus, tako da sam se ugodno iznenadila kad sam otkrila da janjetina ne mora ne-mirisati svaki put. Barem nije ovaj.
Photobucket

Za glavno jelo smo uzeli; Švrćo: arni me spanaki (janjetina, tvrdi sir, špinat, vrhnje, začini ) i ja: kotopoulo feta ( piletina, feta sir, šampinjoni, prilog ). Salate koje smo naručili ( grčka i lamano salata s kupusom, zelenom salatom, mrkvom, maslinama i začinima ) stigle su dobrano pred kraj samog jela ( konobari su očito popustili u organizaciji taj dan, jer smo ih i dva puta molili da nam donesu ubruse ).
Samo glavno jelo (moje) nije bilo ništa posebno, suho pileće meso spašavao je umak, a nije pomoglo ni što mi je salata kasnila, iako mi se puno više svidjela Švrćina salata. Bila je tako dobro začinjena i da je imala komadiće fete iz moje salate bila bi naprosto savršena.
Photobucket

Photobucket

Švrćino glavno jelo bilo je zgodno dekorirano; janjetina, špinat i riža stigli su kao tortica s kremom od vrhnja, a pečeni krumpir u ljusci imao je i sir na vrhu. Moj nije sretan
Photobucket

Photobucket

Dok smo došli do deserta, već sam se podobro najela, ali baklava je sjela ko budali šamar, kak veli Švrćo. Dobar omjer šećera, oraha i limunovog soka, znači ne preslatko i gnjecavo već mljac mljac. Švrćo je tražio i dobio voćnu tortu koja je stigla kao izvrnuti biskvit; sočno i voćno, baš kako Švrćo voli. A i ja :D

Photobucket

Photobucket

Sve u svemu, bili, vidjeli i možda odemo opet koji put. Usluga je malo podbacila taj dan, ali svima se može desiti loš dan. Nama se nije. Barem ne u potpunosti.


Post je objavljen 08.10.2010. u 13:58 sati.