Za ovu vrstu tzv. Majmunskog kruha karakteristično je da se sastoji od (malenih) komadića tijesta te se zato pečeni «kruh» ne reže, nego se trgaju komadi (djeca obožavaju prstićima trgati ljepljive komadiće tijesta ). To zapravo i nije kruh , nego kolač, i to (poprilično) sladak – zahvaljujući većoj količini karameliziranog šećera. Taj karamelizirani šećer kolaču daje "ono nešto", tj. svojevrsnu sočnost; i poprilično je"ljepljiv".
Ovakav kruh/kolač ne mora se raditi od dizanog tijesta, ali meni je ta varijanta bila najprivlačnija.
Donekle sam se držala ovog recepta, ali prilagodila sam ga sebi.
Ovakvi "majmunski kolači" obično se rade od kombinacije bijelog i smeđeg šećera , ali ja upotrebljavam samo bijeli šećer .
Nisam poklonik zdrave prehrane , ipak, proteklih par godina i ja sam, barem povremeno, upotrebljavala smeđi šećer . Tijekom prošle godine posve sam odustala od smeđeg šećera i to zato što mi se nikad nije sviđao okus te stvari – a kako rekoh, nisam poklonik zdrave prehrane, pa čemu da se onda patim s tim užasnim smeđim šećerom , bolje da se držim onog koji mi se sviđa .
Za Majmunski kruh karakteristično je i dodavanje orašastih plodova među slojeve komadića tijesta. Uglavnom se dodaju pekanski orasi, ali u nedostatku tih oraha, možete upotrijebiti i obične orahe, a moglo bi i neko drugo orašasto voće.
Ja ne volim orašaste plodove , pa sam umjesto njih počela dodavati suho voće, ovaj put upotrijebila sam suhe višnje i šljive.
Bilo bi dobro svaki put staviti ili orašaste plodove ili suho voće – jer oni imaju svojevrsnu ulogu «armature» među komadićima tijesta .
Pokušala sam ovaj kruh peći i u posudi promjera 22 cm, ali meni se nije sviđalo kako se to peklo: jako se diglo u visinu, odozgo se osušilo i brzo potamnjelo. Zato ja to radije pečem u kalupu promjera 24 cm.
Tijesto
400 g glatkog brašna
50 g šećera
pola čajne žlice soli
1 suhi kvasac (7 g)
40 ml mlake vode
oko 200 ml mlakog mlijeka
2 čajne žlice maslaca, rastopljenog, ohlađenog
Dodaci
350 g bijelog šećera kristala (ili oko 200 g bijelog šećera i oko 135 g "smeđeg" muscovado šećera)
150 g maslaca/margarina
1 čajna žlica cimeta
oko 150 g suhog voća ili (pekanskih) oraha (ili nekih drugih orašastih plodova)
U posudu prosijajte brašno, dodajte sol, šećer, suhi kvasac, maslac, vodu i mlijeko pa zamijesite tijesto. Kratko ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi.
Stavite ga u posudu i ostavite na toplom da se diže.
Ja zagrijem pećnicu na oko 30 stupnjeva, ugasim ju i onda u nju stavim zdjelu s tijestom, pokrivenu vlažnom krpom. I to se tako diže oko pola sata.
Šećer pomiješajte s cimetom.
Maslac rastopite i ostavite ga da se malo ohladi (da bude mlak).
Kad se tijesto digne, treba ga «podijeliti na komadiće», pritom treba paziti da ga se ne «stišće» grubo da se iz njega ne istisne baš sav zrak.
U originalnom receptu, tijesto se nožem reže prvo na veće četvrtaste komade, pa onda na manje, a onda na još manje komade,.. . i onda se od svakog komadića oblikuju kuglice.
Meni se neda to tako rezuckati pa ja to radim na svoj seljački način: jednostavno trgam komadiće tijesta i radim kuglice.
Veličina kuglica ovisi i tome koliko velike komade želite napraviti – trebali bi biti veličine 1-2 mala zalogaja.
Dok sam radila kuglice, nikad nisam izdržala da brojim koliko kuglica sam napravila – uvijek sam prestala brojiti nakon 70ak komada.
Posudu za pečenje (promjera 24 cm) obložite papirom za pečenje, namastite ga.
Svaku kuglicu umočite u maslac sa svih strana, a onda ju uvaljajte u šećer i stavite u posudu za pečenje.
To umakanje i valjanje kuglica radite pomoću žlica, jer ćete inače biti do lakta u maslacu i šećeru.
Ako vam se maslac stvrdne tijekom procesa umakanja kuglica, ponovno ga ugrijte.
U svaki sloj kuglica rasporedite ili orašaste plodove ili suho voće.
Na kraju, ako vam ostane maslaca i šećera (zgrudanog, slijepljenog, vlažnog…) rasporedite ih odozgo po kuglicama.
Tako složene kuglice ostavite na toplom da se dižu, oko 50 min.
Ja to opet stavim u zagrijanu, isključenu pećnicu i pokrijem vlažnom krpom.
Kad se kuglice «dignu», stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 35 min. Ako tijesto odozgo previše potamni, prekrijte ga folijom.
Pečeni kolač ostavite da se hladi 5-10 min., ili dok se prestanu stvarati «mjehurići» od karameliziranog šećera.
I onda kolač istresite na tanjur, odlijepite papir. Ako vam se komadići tijesta malo pomaknu, samo ih polijepite natrag (pazite, karamel i tijesto, su naravno vrući, ali komadiće možete pritisnuti žlicom da ih polijepite natrag na hrpu).
Ako baš mislite da je potrebno, kad kolač istresete, možete ga ostaviti na tanjuru i poklopiti ga papirom za pečenje i posudom u kojoj se pekao - da se ne širi.
Kolač ostavite da se još malo hladi, ali poslužite topao.
Post je objavljen 09.10.2010. u 08:19 sati.