Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

GRADSKO VIJEĆE - Tko to tamo vijeća?

Sedmog rujna održana je deseta sjednica Gradskog vijeća u ovom sazivu. To se pokazalo izvrsnom prilikom za ocjenu aktivnosti gradskih vijećnika tijekom spomenutih sjednica. Posebno zbog razloga što su građani slabo upoznati sa djelovanjem Gradskog vijeća, iako je to najviša institucija u našem gradu.
Na sjednicama se ne vode statistike aktivnosti vijećnika poput onih u Saboru, pa se eventualni komentari i ocjene mogu stvoriti na temelju osobnih opažanja tijekom prisustvovanja sjednicama, ali i preko zapisnika istih. Vijećnike smo za ovu priliku podijelili u tri grupe stvorene prema intenzitetu javljanja ali i sadržaja o kojem su raspravljali tijekom spomenutih javljanja.
Iz rang liste se može vrlo lako iščitati da se rasprave na Vijećima najčešće svode na govore, međusobne replike i politička prepucavanja prvih ljudi stranaka i listi. Miljenko Pivac i Rade Bobanac to rade u ime oporbe, dok „boje“ vlasti brani najčešće gradonačelnik Boris Matković, a ne neki od vijećnika HDZ-a, što bi bilo normalno. Vijećnici nezavisne liste su u prosjeku srednje aktivni, dok su vijećnici HDZ-a u prosjeku slabo aktivni.
Ovakva statistika je zapravo i dijelom logična. Ne čudi što se vijećnici HDZ-a rijetko javljaju, budući da oni već ranije usuglašavaju svoje stavove sa stranačkim vrhom koji drži izvršnu vlast, i vezani su čvrstom stranačkom stegom, ali čudi slaba aktivnost većeg dijela vijećnika Nezavisne liste Miljenko Pivac. Po jedan vijećnik SDP-a i HSS-a aktivni su u skladu sa činjenicom da su stranački usamljeni u Vijeću. Kao promatrač sa strane moram istaknuti da nisam zadovoljan niti sa jednom stranom. Vrlo malo je tu konstruktivne rasprave, i imam osjećaj da rijetki znaju o čemu govore, kada govore. Materijali za sjednicu se očito slabo čitaju, pa do prave rasprave ne može niti doći. Za oporbu može biti obeshrabrujuća činjenica da iako mogu imati bilo kakav konstruktivan prijedlog, on kod vlasti neće proći, ali to nije razlog da se takvi prijedlozi ne daju.

VISOKA AKTIVNOST

MILJENKO PIVAC (NL) – vrlo aktivan na sjednicama i često se javlja za riječ. Raspravlja o mnogobrojnim temama, najčešće vezanima za gospodarstvo i komunalne poslove. Povremeno slabije upućen u problematiku o kojoj govori. Često replicira gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća.

RADE BOBANAC (SDP) – često se javlja za riječ u različitim temama. Povremeno replicira gradonačelniku i vladajućim vijećnicima. U ime svoje stranke podnosi amandmane.

SREDNJA AKTIVNOST

DRAGO NOSIĆ (NL) – isprva vrlo zamjetan i često se javljao za riječ. Posljednjih nekoliko sjednica puno slabije aktivan. Javlja se u temama vezanima za gospodarstvo i komunalne poslove.

DAVOR RADIĆ (HSS) – na svakoj sjednici se javlja za riječ. Najčešće raspravlja o sportskim i komunalnim temama. Važe riječi u cilju nezamjeranja i vlasti i oporbi.

ANTE ŠALINOVIĆ (HDZ) – javlja se za riječ po jednom ili dvaput na svakoj sjednici, najčešće tijekom rasprava o različitim temama vezanima za poljoprivredu. U ostale teme se rjeđe uključuje. Tijekom posljednjih sjednica povremeno replicira oporbenim vijećnicima.

NIKŠA ROSO (HDZ) – Tijekom prvih sjednica jedva zamjetan. Njegovo javljanje se uglavnom svodilo na pojedinačne komentare izjava oporbenih vijećnika. Nakon preuzimanja dužnosti predsjednik Vijeća nešto aktivniji. U novoj ulozi povremeno nespretno reagira.

JURICA BARBIR (NL) – redovito se javlja za riječ u temama vezanima za poljoprivredu. U rasprave ostale tematike se rjeđe uključuje.

IVICA PANDŽIĆ (HDZ) – Do osme sjednice predsjednik Vijeća. Nije se javljao za riječ izvan poslovničkih dužnosti predsjednika.

IVICA VUKOSAV (HDZ) – javlja se za riječ u pitanjima poljoprivrede i komunalnih poslova.

SLABA AKTIVNOST

ŽANA JERKUŠIĆ (HDZ) – vrlo rijetko se javlja za riječ, uglavnom podnosi izvještaje sa sjednica Odbora Gradskog vijeća.

MARIO ANČIĆ (HDZ) – gotovo nikad se ne javlja za riječ. Najčešće u ime Kluba vijećnika HDZ-a potvrđuje prijedloge Gradskog vijeća.

VEDRAN HRSTIĆ (HDZ) – nije se javljao za riječ.

BEATA MARINOVIĆ (NL) – nije se javljala za riječ.

MAJA JELAVIĆ (NL) – nije se javljala za riječ.

DANIJELA TOLJ (HDZ) – vijećnica do osme sjednice. Nije se javljala za riječ.

LEONA GRANIĆ (HDZ) – članica Vijeća tek tri sjednice. Nije se javljala za riječ.

MIRO JELAVIĆ (HDZ) – član Vijeća tek tri sjednice. Nije se javljao za riječ.

Post je objavljen 06.10.2010. u 22:31 sati.