Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tehnickakultura

Marketing

MJERENJE, OCRTAVANJE I REZANJE METALA 7.R. 3.2.

1. Navedi kakva je točnost mjerenja potrebna u proizvodnji tehničkih tvorevina

U strojogradnji su potrebne točnosti mjernja do 1/100mm, a u finoj mehanici do 1/1000mm.

2. Opiši pomično mjerilo

To je najčešći mjerni pribor. Mjeri vanjsku mjeru (kljunovi), unutrašnju (šiljci) i dubinsku pomoću mjernog izdanka. Sastoji se od glavne mjerne skale na kojoj se očitavaju milimetri i pomične (nonius) na kojoj se očitavaju desetinke, a kod preciznijih i stotinke milimetra. Ako nonius ima podjelu do 10 radi se o mjerilu manje točnosti koje mjeri desetinke milimetra. Broj desetinki daje nam ona crtica na noniusu koja se najbolje podudara sa bilo kojom na glavnoj skali.
Ako nonius ima precizniju podjelu: Između crtica koje su označene brojevima i označuju desetinke nalazi se još pet manjih crtica koja svaka nosi dvije stotinke mm. Ako želimo precizno mjerenje prvo očitamo milimetre na glavnoj skali, zatim dodamo desetinke (prvi broj lijevo od crtice koja se najbolje podudara) i na kraju stotinke (2, 4, 6 ili 8). Veličina pomičnog mjerila može biti od 150mm pa do iznad metra. Postoje i varijante sa ugrađenim komparatorom (naprava slična satu) i digatalna varijanta sa LCD zaslonom.

3. Opiši mikrometarski vijak

Mikrometarski vijak je mjerni alat veće preciznosti (1/100mm). Konstruirani su tako da mogu mjeriti samo jednu vrstu mjera (vanjska, unutrašnja ili dubina) i to uskog raspona. Precizna mjerila u digitalnoj varijanti sa LCD zaslonom mjere i tisućinke milimetra.

4. Navedi osnovni pribor za ocrtavanje

Crtaća igla i šestar sa šiljkom od tvrdog čelika ili od tvrdog metala. Tvrdi metal se dobiva spajanjem praha volframovog karbida (izuzetno tvrd do 90%) i praha kobalta pri visokoj temperaturi i tlaku. Zatim tu spadju točkalo, metalni kutnik i ravnalo, te kutomjer.

5. Što trebamo poduzeti da dobijemo kvalitetno ocrtavanje?

Pribaviti odgovarajući mjerni i ocrtavajući pribor. Potruditi se da postignemo najveću moguću točnost.Napraviti racionalan raspored i izvršiti kontroku da li zadovoljavamo zahtjeve tolerancije.

6. Opiši rezanje metala postupkom piljenja

Pila je izrađena od tvrdog alatnog čelika koji može raznim elektrokemijskim i termokemijskim postupcima biti dodatno otvrdnut. Predmet i pila moraju biti dobro učvršćeni, a zupci pile okrenuti u smjeru djelovanja sile. Prilkom rezanja odvajaju se sitne čestice materijala (postupak odvajanja čestica).

7. Opiši postupak rezanja metala bez odvajanja čestica

U ovaj postupak ubrajamo rezanje škarama ručnim i stolnim, te siječenje kliještima.

8. Navedi u koju skupinu spadaju alati za rezanje metala

Radi se o jednostavnim alatima koji se sastoje od prostih alata poluge i klina.

9. Navedi zaštitne mjere prilikom ocrtavanja irezanja metala

Alat kojim rukujemo izuzetno je oštar pa svaki potez mora biti krajnje promišljen. Obvezna je upotreba zaštitnih sredstava (kožne rukavice, radna kuta, zaštitne naočale, a materijal kad god je to moguće treba pridržavati kliještima.

10. Koordinatni mjerni strojevi (CMM) *****+

To su visokotehnološki strojevi za zahtjevna mjerenja u automobilskoj i avionskoj industriji, proizvodnji turbina, nuklearnoj tehnojogiji itd. Preporučamo pogledati na Internetu coordinate measuring machine, opcija slike.


Post je objavljen 05.10.2010. u 21:13 sati.