Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

I bi - Svjetlo! I bi - Hrvatsko Katoličko Sveučilište!

"Lijepo je što smo ovdje u godini 50. obljetnice smrti bl. Alojzija Stepinca koju smo jučer, na iznimno svečan način, u našoj prvostolnici proslavili u zajedništvu s biskupima Europe koji su došli na zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija. Taj se datum podudario i s 12. obljetnicom Kardinalove beatifikacije. Od samih početaka ovo smo Sveučilište stavili pod zaštitu i zagovor bl. Alojzija koji je znao da Bog svakom čovjeku daje mjesto u povijesti. Zbog toga je mogao biti svjedok istine i obrane ljudskoga dostojanstva. Njegov će vas sjajni lik dočekivati i ispraćati na ulazu u ovu zgradu. Zbog toga mu se često obraćajte molitvom, osobito vi koji započinjete studij povijesti.
Lijepo je što smo ovdje na spomendan sv. Franje Asiškoga, sveca koji je, dodirnut svjetlom evanđelja, živio Radosnu vijest u siromaštvu i jednostavnosti, prepoznavajući Božju veličinu u stvorenome svijetu i u ljudima koji traže pravu radost. Od njega se može naučiti kako u svakome događaju i svakome stvorenju čitati Božju prisutnost.
Sveci nisu samo povijesne osobe, nego ljudi koji su svetošću, suradnjom s Bogom, bili nositelji važnih povijesnih promjena. Zbog toga u svome sveučilišnom životu težite prema svetosti, zagledani ponajprije u hrvatske velikane duha i mudrosti te moleći zajedno sa psalmistom: "Lice tvoje, Gospodine, ja tražim. Ne skrivaj lica svoga od mene".
Budite prepoznatljivi nositelji Istinske svjetlosti, na ponos Hrvatskomu katoličkom sveučilištu, na kojemu ste prvi studenti i profesori. A Blažena Djevica Marija, Prijestolje mudrosti, koja je svijetu donijela neugasivo Svjetlo, neka bude uvijek s vama!
Amen."

Homilija zagrebačkog nadbiskupa i kancelara Hrvatskoga katoličkog sveučilišta kardinala Josipa Bozanića na Službi riječi prigodom početka prve akademske godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Zagreb, 4. listopada 2010. godine

Uloga katoličkoga sveučilišta u visokome obrazovanju - zauzimanje za čovjeka i za sve što je ljudsko

Post je objavljen 04.10.2010. u 22:55 sati.