Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Kamo sutra?!

Predstavljanje knjige "Otok svijeta"

Zagreb, (IKA) – Hrvatski katolički zbor "Mi" i uredništvo lista "Mi" priređuju predstavljanje romana Micahela O'Briena "Otok svijeta" u ponedjeljak 4. listopada 2010. u 19 sati u dvorani Tribine grada Zagreba, Kaptol 27. O knjizi će govoriti Lilja Vokić, prof. i sam autor.

ika

"Je li to prvenstveno povijesni ili pak možda politički roman?

O’Brien: Ne, niti jedno od toga, iako – razumljivo – povijest i politika igraju važnu ulogu u priči. Usmjeren je prije svega na osobe, dramatizirane kroz život samo jedne od njih, jedne duše. Međutim, povijest koja je dijelom zapleta točno prenosi što se dogodilo te bi u tome smislu knjiga mogla biti ponešto kontroverzna. Već više od stoljeća, zbunjujuća te uvelike intrigantna povijest bivše Jugoslavije predmetom je brojnih knjiga, pri čemu mnoge među njima obiluju revizionističkom poviješću i propagandom. Narodi Balkana žive na granici triju svjetova: Islama, pravoslavnog Istoka i katoličke Europe te se, kao takvi, nalaze na putu velikih svjetskih sukoba koji nisu samo geopolitički, već i duboko duhovni. Ovaj roman zadire u samu srž pitanja: kako osoba može zadržati svoj identitet, čak i samo svoje čovještvo, u posvema obezčovječenim prilikama?

Kako?

O’Brien: Kroz život središnjega lika, nastojim prikazati kako će za to biti potrebni trpljenje i žrtva, junaštvo, pa čak i svetost. U dvanaestoj godini, razoren mu je čitav svijet, i tako započinje putovanje ponovna pronalaska vjere što su je poljuljali udarci zla, koje će potrajati čitav život. Zaplet vodi čitatelja kroz Josipovo djetinjstvo, mladost, život pod komunističkim režimom, zatočenje, nadu, gubitke te neočekivane blagoslove, rast njegovih stvaralačkih snaga kao pjesnika, te konačnu životnu kušnju. Tema je ovoga romana raspeće jedne duše - i njeno uskrsnuće."

Michael D. O'Brien - Otok Svijeta

Akademska godina na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove i Teološkom studiju započinje u ponedjeljak, 4. listopada 2010. s prigodnim programom:

9.00 Župna crkva
- Sv. Misa – zaziv Duha Svetoga: predvodi mons. Valentin Pozaić – pomoćni biskup zagrebački

10.30 Dvorana Antun Bauer
- Prof. dr. sc. Ivan Šestak: Obraćanje dekana
- Prof. dr. sc. Anto Mišić: Bodovni sustav ECTS i korištenje ISVU
- Ana Mikulić i Mladen Praljak: Studentski život na Fakuletu

FFDI

Post je objavljen 03.10.2010. u 20:52 sati.