Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

protiv prdnuti i stisnuti

Koplja se lome oko knjige Snježane KordićJezik i nacionalizam“. Sukoba ne bi bilo da jedni nisu „za“, a drugi „protiv“. Ono što je zanimljivo jest da još prije desetak godina sukoba ne bi ni bilo. Knjiga bi bila unisono prešućena ili jednoglasno napadana, dapače, vjerojatno bi bila osporavana kombinacijom oba ta načina koliko god su oni u suštini logički kontradiktorni, a ako bi se netko i našao da je brani ili propagira, ne bi mogao doći do glasa. Utoliko već to da se danas koplja lome pokazuje da se društvena situacija u posljednjih desetak godina promijenila.

Kako je moguće nešto istovremeno prešućivati i napadati? Moguće je, moguće. Prešućuje se ondje gdje bi trebalo govoriti, ne govori se koliko je zaslužilo govoriti, ali se zato kad god se spomene izvrće, falsificira, podmeće, nakalemljuje i slično. Na primjer, ponegdje će se, onako kao usput, zgražati zašto je objavljivanje te knjige financijski pomoglo Ministarstvo kulture. Kao, sram ga bilo! Kao, kako je moglo podržati tako groznu knjigu? Zapravo je pravo pitanje zašto ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ne otisne tu knjigu u nekoliko desetaka tisuća primjeraka, ne podijeli je svim profesorima materinjeg jezika na srednjim školama i fakultetima (a bogme i povjesničarima), ne stavi na kioske isto toliko knjiga po prihvatljivoj cijeni, pa da svi vide što u njoj piše i tako se demokratski formira nekakav zajednički stav kad se već radi o pitanjima koja sve zanimaju i svi se kao rakova djeca osjećaju pozvani da nešto o njima zbore.

Ovako se stvar svodi na poznatu pjesmu: svi govore o knjizi koju gotovo nitko nije pročitao, a oni rijetki koji jesu mogu govoriti ili pisati što god im padne na pamet, pri čemu se potpuno gubi razlika između onih koji govore utemeljeno i pametno od onih koji budalaše i trkeljaju.

Situacija se unazad desetak godina promijenila i zato što danas imamo internet. Ne samo da je moguće čuti raznovrsne, raznorodne glasove, nego se i knjige mogu nabaviti preko interneta ako ih drugačije nije moguće. Tako se i „Jezik i nacionalizam“ može dobiti izravno od izdavača.










Post je objavljen 03.10.2010. u 04:50 sati.