Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoom-in

Marketing

Majčinstvo i (ili) karijera

majčinstvo i karijera
Jedna od tema oko kojih se najlakše zakuha rasprava na internetu jest i ona o koegzistenciji majčinstva i karijere u žena.

Ekstremni konzervativci bi najradije zabranili ženama da uopće rade. I ekstremne konzervativke, naravno. :))
Njihov stav po kojem je muškarčevo da radi, a ženino da čuva djecu ne bih previše komentirao, jer da su stavovi takvih bili jedini, danas bi još uvijek umjesto motornih brodova morima plovili jedrenjaci čiji se kapetani ne bi usudili otploviti daleko, da ne padnu s ruba svijeta u ponor bez dna, vještice bi bile spaljivane na lomačama, a ja bih možda bio kmet nekog Tahijevog potomka.

No, niti na onaj posve suprotni stav po kojemu se mogućnost koegzistencije majčinstva i karijere u potpunosti podrazumjeva ne bih automatski klicao s oduševljenjem.

Da se razumijemo - smatram da žena u životu treba raditi, voziti automobil, imati jednako pravo glasa u bračnoj (ili izvanbračnoj) zajednici i jednaku slobodu mišljenja i kretanja kao i muškarac.

Nitko danas ne može osuđivati ženu koja odluči graditi karijeru, ili NE imati djecu. Ili jedno i drugo.
Ipak, suživot kvalitetnog majčinstva i značajnije karijere smatram utopijom. A utopija je, kao što već znate – nešto nedostižno. Zapravo, sve se svodi na to čemu ćete u životu dati prioritet – poslu ili obitelji. Oni koji prioritet daju obitelji rade onoliko koliko je potrebno da svoj posao odrade korektno, da za njega dobiju plaću i da svoje slobodno vrijeme mogu posvetiti sebi i svojoj obitelji.
Oni koji prioritet daju poslu rade više od prosjeka, "drogiraju" se napretkom i promaknućima i redovno zapostavljaju vlastiti život nauštrb posla.

Čest izgovor ovih drugih je upravo vlastiti život, obitelj i njezino blagostanje tj. budućnost. Malo proziran izgovor, jer jako dobro znamo da se dugogodišnji stil života jako teško može promijeniti iz korijena. Dakle – karijerist vjerojatno nikada neće postati obiteljski čovjek. Njega doma nikada nema kada je to najpotrebnije.

Toliko o karijerizmu. Sad ćete reći da se majka s početka priče negdje izgubila, da pišem općenito. Ne, nije. Majka karijeristica ponaša se na isti način kao i otac karijerist – prednost će, svjesno ili nesvjesno dati poslu.

Sad će se možda naći neka feministica koja će spomenuti kako dijete ima i oca. Daaa... No, još uvijek sam se spreman tući u bilo kakvoj raspravi braneći tezu kako je važnost majke u procesu odrastanja prirodno naglašenija i da bi njezina veza s djecom trebala biti čvrsta i neupitna.

Sve ovo je, naravno, tek vlastito razmišljanje o jednoj kompleksnoj temi, bazirano na osobnim iskustvima i promatranju svijeta oko sebe. U jednom razgovoru prije par dana dotakao sam se teme djece "gastarbajtera" koja su odrastala daleko od roditelja (a koji su svoju udaljenost nastojali kompenzirati novcem i ostalim materijalnim sredstvima). Zaključak je bio da su ta djeca redovno izrasla u problematične, nesamostalne ljude, često i teže ovisnike o alkoholu i opijatima, sklone tjelesnom nasilju, kriminalu i inim nepodopštinama.

Mislim da djeca trebaju imati svakodnevno, čvrsto utočište u svojim roditeljima da bi se razvila u sretne, zadovoljne i samostalne jedinke. A vjerujem u taj biološki "software" koji u toj priči prednost i veću važnost daje majci.

Dakle, mislim da se uspješno majčinstvo i zapaženija karijera nikako ne mogu naći u istome filmu.

Post je objavljen 02.10.2010. u 19:24 sati.