Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framakarlovac

Marketing

Spasimo planinskog gorilu

Planinski gorila (Gorilla beringei beringei) je najveći primat na svijetu, snažne mišićave građe i guste dlake, visine do 185 centimetara i težine do 180 kilgrama, a prosjek života mu je 40 godina.

Prirodno stanište planinskog gorile su tropske šume Virunge, vulkanskog gorja u središnjoj Africi, koje se proteže kroz tri afričke zemlje: DR Kongo, Ugandu i Ruandu.
Na području Virunge osnovana su četiri nacionalna parka kako bi se zaštitili ekosustavi toga područja.

Planinske su gorile po svojoj naravi zapravo stidljive i mirne životinje, koliko god njihov izgled tome proturječio.
Žive u zajednicama od 2 do 40 jedinki koje predvodi alfa mužjak, prepoznatljiv po ponašanju i srebrnkasto-sivoj dlaci na leđima.
Razmnožavanje planinskih gorila je veoma spor proces. Naime, ženka je spolno zrela tek sa 10 godina i tokom života može imati tek 2 - 6 mladunaca. Pare se svake 4 godine, a mužjak je spolno zreo sa 12 godina.
Glavnina problema je u tome što je ženka plodna samo 3 dana u mjesecu, a život daje gotovo uvijek samo jednom mladuncu. Trudnoća traje 8 do 9 mjeseci.

Planinske gorile su biljojedi i hrane se sa stotinjak različitih vrsta biljaka. Rijetko piju vodu jer većinu unose jedući biljke.

Najveća prijetnja planinskim gorilama su čovjek i njegove djelatnosti. konkretno, krčenje tropskih šuma Virunge i krivolov. ''African Wildlife Foundation'' je u suradnji sa ''Fauna and Flora International'' i ''World Wide Fund for Nature'' pokrenula program zaštite, ''International Gorilla Conservation Program (IGCP)'' , kako bi zaštitili preostale populacije planinskih gorila.

U divljini živi tek 720 jedinki.


Roko i Ivan shvatili su ozbiljnost problema i prepoznali vrijednost programa zaštite planinskih gorila, stoga su se slikali sa gorilom da i sami, kao framaši, ukažu na ovaj gorući ekološki problema putem najutjecajnijeg medija - interneta.
Stoga nemojte pomisliti da je ova slika samo još jedna sprdnja - NIJE. Ona je simbol prijateljstva i neodjeljivosti između ljudi i životinja.
Stoga probudite svoju ekološku svijest i, kad sljedeći put čujete riječi ''krčenje šume'', sjetite se planinskih gorila.



Post je objavljen 02.10.2010. u 15:18 sati.