Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetuboci

Marketing

Kava naša svagdašnja



U jednim današnjim dnevnim novinama objavljen je jedan tekst na granici imbecilnosti, o tome kako se navodno neki amer obeo u Zagrebu i sve što je tijekom tog kratkog boravka skužio jest to da nam je kava loša i jeftina, ali da je ipak cijele dane ispijamo, te shodno tome ne radimo ništa drugo pa nam je eto zato, što nam on kao veliki stručnjak može reći, ekonomija nikakva. Uz dodatak da su nam bar zgodne žene. Pustimo sad žene na stranu, ali taj tekst je indikativan jer te korporativne dnevne novine već dugo povremeno iritiraju svojim općenitim napadima na Arvate kao na naciju neradnika i nepodnošljivim lažnim moraliziranjem, no još je tužnija činjenica da se takvi otužni nazovi članci prenose (ako su uopće izvorni), pogotovo jer smatram da su Amerikanci zadnji ljudi koji bi nam trebali nešto reći o kvaliteti kave i načinu njena ispijanja.

Prije nekoliko mjeseci napisao sam jedan tekst kojim sam branio svoje demokratsko pravo da pijemo svoju kavicu na miru, kao obavezan dnevni ritual. Naime povod je bio papagajsko ponavljanje nekih pametnjakovića u panel diskusijama "koji nigdje na zapadu nisu vidjeli da ljudi toliko piju kave usred radnog dana", kao da su svi zapadnjački običaji sami po sebi krasni i kao da nam je tu nesretnu ekonomiju urušila baš ta toliko moćna kava s društvom. A evo sad je kao šlag na kavu, došao i neki američki isprdak od backpacker turista te dijagnosticirao naše običaje, jer mu je valjda falio usrani Starbucks na Jelačić placu.

Ja zato i dalje branim svoje pravo na uredno kavenisanje, na miru ili u društvu svejedno. Pa prenosim ovdje taj moj tekst o vrstama kava koje pijemo izvorno objavljen u KLIK magazinu, u nešto proširenoj verziji. Nadam se da ćete ga čitati uz prigodni srk vašeg omiljenog napitka, dugo i na tenane, kako se dolikuje! Ili kako već odaberete, s obzirom na ponudu dolje!

VRSTA KAVE: Snoguša
S KIME SE PIJE: U pravilu sa svima potencijlnim kavopijama, a najčešće s prvim na koga ste nabasali taj dan, pa vam je poslužio kao dobar izgovor da biste skrenuli u kafić. Iako inače ne znate ni kako se zove.
GLAVNA KARAKTERISTIKA: Najćešća vrsta ekspresnog kavenog ispijanja kave s nogu- najpopularnija u Italiji otkud joj potiče i ime- čuveni Espresso. No dok kod žustrih susjeda u potpunosti opravdava ime jer traje kraće od vremena koje je Kecmanu trebalo da isprazni Arenu, s količinom tekućine dovoljnom za Palčićevu unuku, kod nas se u ležernoj maniri ponekad zna ispijati kako i dolikuje- sjedeći, te trajati satima.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: Prvom koji vam je usput, a dodatna pogodnost je ako taj ima mesingani šank za stajanje, nažalost u nas sve rjeđi oblik ugostiteljskog izričaja.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: U normalnim okolnostima do 9 min. U produženoj varijanti do 9 sati, ali to je u slučaju ako ste sreli starog prijatelja iz škole ili faksa pa se zanijeli s pričama iz alkoholne mladosti, no u tom slučaju ubrzo s kave prijeđete na nešto konkretnije.
OBAVEZNA REČENICA: U jebote, moram na posao.

VRSTA KAVE: Kvartuša kladioničarka.
S KIME S PIJE: Sam ili sa kvartovskim ekpertima u klađenju tzv. dojavljivačima.
GLAVNA KARAKTERISTIKA: Kvartovska zgubidanska kava, obavezna tijekom prijepodneva za radnog dana, idealna za ispunjavanje kladioničarskih listića i prelistivanje cjelokupne dnevne i tjedne štampe te kladioničarske magazine. Poneki kavedžije se bave i proučavanjem burze dionica, stanjem investicijskih fondova i potresima na Wall Streetu.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: Lokalnom s velikom plazmom na kojoj je stalno uključen teletekst.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Obično sat-dva do prvog poraza favorita u meksičkoj ragbi ligi.
OBAVEZNA REČENICA: Jebote Lyon.

VRSTA KAVE: Mladomamska
S KIME SE PIJE: S mladim i nešto manje mladim mamama, a ako niste netom rodilja ne preporučamo je, jer ćete poželjeti da nikad nemate djecu.
OSNOVNA KARAKTERISTIKA: Od dvije do osam čvrsto zgusnutih mladih mama s isto toliko dječjih blindiranih kolica(od kojih jedna za blizance) plus nekoliko rastrčane djece, koje ispijaju devetnaest različitih vrsta kava(kraća s miljekom, duža s kraćim mlijekom, malo mlijeka s puno kave sa smeđim šećerom i dva natrena...), a na radost konobara i ostalih gostiju, na terasi potpuno okupirano potomstvom- diskutiraju o radostima poroda, tipovima pelena i gastromskim navikama(i kakicama) svojeg potomstva.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: Kvartovski s najvećom terasom koja je usprkos tome najčešće premala za dječju invaziju.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Nekoliko sati, dok se ne prođu sve dječje bolesti.
OBAVEZNA REČENICA: Lovro je izletio van kao iz šuba, ali se zato mali Ante probijao kao da buši tunel ispod Mont Blanca.

VRSTA KAVE: Samokažnjavajuća Afteruša
S KIME S PIJE: Po mogućnosti sam sa sobom, jer svaka rečenica viška od potencijalnog sugovornika može biti itekako bolna.
OSNOVNA KARAKTERISTIKA: Gorka i loša kava s litrom mineralne pride a kojom se pokušava doći sebi nakon sinoćnjeg tuluma, najčešće neuspješno.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: Bitno je da u njemu nema glazbe ili da bude što tiša, te što manje gostiju. Najbolji su špajzlovi u kojima konobarica zna svoj posao kojeg radi bez suvišnih pokreta i još vas podozrivo gleda.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Do 20 min. Nakon toga i najuporniji odustanu.
OBAVEZNA REČENICA: Najčešće nema nijedne suvisle ili eventualno se kroz zube procijedi nikome: «Jebote al sam se sinoć napio.»

VRSTA KAVE: Dosadnjakuša iz usluge
S KIME S PIJE: Ovisno o tipu usluge- što je ona veća i zahtjevnija tim je gori dosadnjaković s kojim ju morate popiti
OSNOVNA KARAKTERISTIKA: Kava preko volje s nekim koga ne podnosite, ali vam je napravio nekun sitnu uslugu pa ste mu tek toliko forme radi davno obećali platiti kavu, ali na kojoj ovaj uporno inzistira zadnjih nekoliko mjeseci.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: Neki dosadni i skupi šminkerski koji naravno bira dosadnjaković, a vi plaćate.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Što je lik dosadniji time se proporcionalno povećava vrijeme ispijanje iste kao i veličina šalice.
OBAVEZNA REČENICA: Jebote što si dosadan(u sebi nekoliko puta, amože i glasno ako ste odustali od budućih usluga)

VRSTA KAVE: Šefuša
S KIME SE PIJE: Šefom, šeficom, direktorom, šefom financija, gospođom ministarkom, zastavnikom, urednikom ili bilo kome koje je stepenicu iznad vas, proklet bio, da bio.
OSNOVNA KARKTERISTIKA: Neizbježna kava kad šef poželi iz nekog sumnjivog razloga pobliže upoznati svoje posilne pa ih velikodušne pozove na bijelu kavu. Obično postoji neki trik iza toga altruističkog čina, pa morate biti oprezni.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: U sterilnom restoranu firme ili u nekom poslu najbližem bezličnom kafiću od kojeg inače bježite kao vrag od bezalkoholne pive.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Točno onoliko koliko traje pauza na poslu, koja vam je time nepovratno upropaštena.
OBAVEZNA REČENICA: Ne znam kako bumo dalje ljudi, teška su vremena. Te «jebote» u sebi.

VRSTA KAVE: Debitantuša s komadom
S KIME SE PIJE: S vašim novim komadom, koji doduše još ne zna da će to postati.
OSNOVNA KARAKTERISTIKA: Tremaška kava kad se prvi put morate naći s potencijlanim komadom. Preporuča se da dođete 10 minuta ranije kako bi trgnuli konjačić za razbijanje treme.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: Nekom gdje vas neće prepoznati nitko od lokalnih fakina, ali u kojem ste ipak bar donekle na poznatom terenu, može u susjednom kvartu. Bolji su oni sa slabijim osvijetljenjem. Nikako ne prepusti njoj izbor kafića. Što mračniji separe, veće šanse za uspjeh.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Ovisno o količini treme i zainteresiranosti komada, u neuspješnim slučajevima može trajati i kraće nego ona s nogu, a u naročito uspješnim cijeli život.
OBAVEZNA REČENICA: Šta si ono rekla da studiraš? Kemiju, jebote!

VRSTA KAVE: Pauzarka vulgaris
S KIME S PIJE: Sa gotovo svima. Naime s kim god se inače ne stignete dogovoriti za kavu u vrijeme radnog vremena, obavezno ga ubacite u kavicu na pauzi, može čak i nekoliko njih istovremeno, a ako ne ide rasporedite ih u par manjih pauza. Važno da ide u rok službe.
OSNOVNA KARAKTERISTKA: Obavezna produžena kava pod produženom pauzom, naročito popularna među radnim narodom.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: Obično u nekom u blizni radnog mjesta gdje konobar već u detalje zna kakvu pijete te vrijeme u sekundu u koje stižete(velika s toplim mlijekom, smeđi šećer, čaša vode s ledom, kuna tringelda)
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Kod revnijih građana pola sata, ali kako je vrijeme relativan pojam ponekad se u pola sata sabije nekoliko sati. No uglavnom uvijek završi do 16:00
OBAVEZNA REČENICA: Jebote, koliko sam se naradio danas. A love ni od korova.

VRSTA KAVE: Jutarnja novinuša
S KIME S PIJE: Po mogućnosti sam sa sobom, negdje gdje još penzići nisu pokrali sve novine.
OSNOVNA KARAKTERISTIKA: Dnevni ritual u kojem želite na miru uistinu popiti kavu i pročitati novine, bez da vas itko gnjavi nepotrebnim komentarima. Zanimljivo je da je to jedna od rijetkih vrsta kave koja se uistinu pije radi uživanja u kavi.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: Lokalnom, pod uvjetom da su dostupne sve novine.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: 11 minuta plus dvije minute za razgledanje duplerice, a ako je jučer bila liga prvaka nešto duže. 3 minute ako od novina imaju samo 24 sata.
OBAVEZNA REČENICA: Jebote, svijet je otišao u kurac.

VRSTA KAVE: Prekiduša.
S KIME SE PIJE: S dečkom ili curom koji vam upravo trebaju postati bivši, a da još to ne znaju.
OSNOVNA KARAKTERISTIKA. Obično vrlo gorka kava, bez šećera, za koju imate dojam da traje vječno.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: Po mogućnosti nekom na neutralnom terenu, bezličnog interijera, koji nikako ne smije puštati Bryan Adamsa, Celine Dion ili James Blunta što može izazvati opću poplavu suza. Zečić i Stavros su već bolji izbor, ali nakon obavljenog zadatka.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Koliko god da traje, predugo je.
OBAVEZNA REČENICA: Shvati, nije to do tebe, ja sam za sve kriv.

VRSTA KAVE: Navlakuša
S KIME SE PIJE: S ekipom kojom ste se nedavno zapili, pa ste otišli na kavu da se razbistrite te prepričate dojmove.
OSNOVNA KARAKTERISTIKA: Riječ je o tzv. kavi koja u 90 % slučajeva nije kava, nego neki okrepljući napitak npr. pivo. No ipak u narodu se još uvijek govori «Idemo na kavu», iako se zna da to predmnijeva nešto drugo.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: O onom staromodnom s kariranim stoljnacima i konobaricom koja vas pogleda preko oko kad uopće spomenete riječ kava, pa zato brzo i odustanete.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Kave ako je uopće bude- vrlo kratko, tek toliko da dođete sebi i u međuvremnu naročite «nešto konkretno». A onda obično sve ode kvragu.
OBAVEZNA REČENICA: Jebala te kava, naruči nešto za ljude.

VRSTA KAVE: Klasična tračara.
S KIME SE PIJE: Sa svima osim sa onim kojeg se taj tjedan trača, a nekad je prisutna i ta osoba samo je momentalno na WC-u.
OSNOVNA KARAKTERISTIKA: Kava češća u dominantno ženskom društvu koja najčešće počinje smsom «Daj spusti se na kavu, moram ti nešto novo ispričati». Iako stanuju na istom katu.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: Lokalnom tračerskom(crveni separei) osim ako nije riječ o vrlo povjerljivoj i važnoj informaciji kada se nalaze na diskretnom terenu.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Dok se ne istračaju svi koji su na redu taj tjedan, minimalno tri sata.
OBAVEZNA REČENICA: Jebote, ona fakat nije normalna. Ali nemoj to nikom reći molim te.

VRSTA KAVE: Ležerna Vikenduša
S KIME S PIJE: Obično s cijelim proširenim društvom iz kvarta, u grupama ne manjima od deset.
OSNOVNA KARAKTERISTIKA: Još jedna noćna mora konobara, koliko god bilo ljudi za istim stolom nitko neće naručiti istu kombinaciju(vidjeti pod mame). No konobari to riješavaju tako da skuhaju 10 istih kava i onda bleferski pitaju- tko je imao s toplim, tko bijelu, tko kraću, jer ionako svi zaborave koju su prvo naručili, a on uvali svima iste.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: Poželjan je neki s velikom terasom, strpljivim konobarom i pletenim stolicama.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Od buđenja do ručka, a podnevna šihta iza popodnevne drijemke do večere.
OBAVEZNA REČENICA: Obično se ne čuje nijedna od silnog graktanja i okolnog suzvučja.

VRSTA KAVE: Pomiruša
S KIME SE PIJE: S curom ili dečkom s kojom ste prekinuli na kavi prekiduši, ako se toga još sjećate.
OSNOVNA KARAKTERISTIKA: Često započne kao kava na kojoj trebate vratiti jedno drugom posuđene stvari, ali se u međuvremenu zapričate o starim vremenima i shvatite da ste suđeni jedno za drugo. Izrazito slatka kava. Do prve sljedeće prekiduše.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: Bilo koji a da nije onaj u kojem ste prekinuli. Najčešće dominiraju crveni tonovi i retro glazba 90-tih(Oazis, Suede, Mladen Burnać)
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Dok vas konobar ne izbaci van skupa s šalicima na kojoj se skorio talog kave tvrd kao kamen.
OBAVEZNA REČENICA: Sjećaš li se naše prve kave?

VRSTA KAVE: Sačekuša i kava kratilica
S KIME SE PIJE: Uglavnom sam, kada ste preuranili na neki sastanak ili čekate nekog ko treba stići vlakom ili avionom, što znači da zna potrajati. Ćaskanje s konobarom o sinoćnjoj tekmi obavezno.
OSNOVNA KARAKTERISTIKA: Blago nervozna kava zbog neizvjesnosti trajanja. Kavu kratilicu karakerizira da konobaru treba tim više da je napravi što imate manje vremena.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: Prvom koji je usput, ali ste nagrabusli ako je to aerodromski.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Od dve minute do nekoliko dana, ako opet proradi vulkan na Islandu.
OBAVEZNA REČENICA: Jebote, kad ćeš više!

VRSTA KAVE: Univerzalna ispijuša.
S KIME SE PIJE: Sa svakim u svim mogućim prilikama, na gradskim trgovima, dvorištima, obalama, rivama, terasama, novim i starim kvartovima, na vuglecu, galeriji, podrumu, mezaninu, željezničkim i autobusnim stanicama, uvijek i posvuda, samo ne na cesti i plastičnoj čaši.
OSNOVNA KARAKTERISTIKA: Glavna joj karakteristika da se ispija polako i s guštom te da vam nitko ne zamjera što uživate u svojoj zasluženoj kavici, najvažnijem dnevnom ritualu, ma koliko god on trajao i koliko god bili manje produktivni zbog toga.
U KOJEM TIPU KAFIĆA: U vašem omiljenom u kojem poslužuju vašu omiljenu vrstu.
PROSJEČNO TRAJANJE ISPIJANJA: Cijeli život.
OBAVEZNA REČENICA: Jebote, tko ovo more platit.


Post je objavljen 29.09.2010. u 12:15 sati.