Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/narodnapolitika

Marketing

BASNA KOJU JE MINISTARSTVO PROSVJETE ODBILO

Definitivno jedan od najlakših i najunosnijih poslova u Hrvatskoj je pisanje udžbenika . Nažvrljaš stotinjak stranica nekih gluposti , nazoveš to 'Učimo zajedno 3', nađeš debelu vezu u Ministarstvu i novaca kao Polanč…govana dok kažeš 'keks'.
'SPIG' se u svojoj bogatoj spisateljskoj karijeri još nikad nije okušao u pisanju basni za djecu.
Vi ćete čitajući ovu priču, kao pravi cinični gadovi, tražiti neka skrivena značenja i formulacije, a likove ćete povezivati sa nekim poznatim facama, ali stvarno nema potrebe jer je ovo namijenjeno isključivo djeci i onima koji se tako osjećaju.

ulomak iz udžbenika 'UČIMO ZAJEDNO 3' u izdanju 'SPIG'-a

Živio u šumi prasac.
( Lijepo sam Vam rekao da ne tražite neke skrivene konotacije . Znači ako piše prasac onda je prasac . Ni Milinović , ni Glavaš, ni Šeks , ni Neven Jurica nego – naj ,naj, najobičniji prasac.)
Prasac je bio jako uobražen i najbolji prijatelji su mu bili majmun, štakor i svraka.
Živjeli su potom u šumi i mali zečevi koji su vrijedno skupljali hranu za zimu, ali koliko god bi skupili uvijek bi negdje netragom nestala. Bili su ljuti na prasca i znali su da im on krade hranu i zato su se svađali međusobno jer je jedan dio zečeva branio prasca , a drugi šutio i trpio.
Pametniji zečevi su zauvijek otišli iz šume.
I onda je jednog dana prasac rekao :''Ja bih sada morao otići !''
Na njegovo mjesto je došla svraka . Svraka je kreštala i kreštala i… povremeno plakala skupa sa glupim zečevima kako bi oni mislili da je ona njihov prijatelj, a onda se iz susjedne šume pojavio glupi nilski konj i rekao:''Dobar dan ! Gdje je onaj prasac koji je skrivao hranu od zečeva i davao je meni ?''
Svraka je rekla :''Nema ga , ali možete reći meni jer sam ja njegova zamjena !''
''Ti?'', začudi se nilski konj,''Pa ja tebi ne bi dao ni da mi ovce čuvaš!''
''Sram te bilo !'',reče svraka i zaplače .

Nije prošlo puno vremena , a iz još jedne susjedne šume se otkrilo da je i štakor krao hranu od zečeva . Jaaako puno hrane .Štakor se jako prestrašio jer je zečevima sve dozlogrdilo i rekao :''Nisam samo ja kriv što Vam je nestala hrana. Krivi su i prasac i onaj debeli majmun, a i svraka je znala što se događa !''.
Majmun se gladio po dlakavoj trbušini i rekao :'' Nisam ja ništa kriv , štakore ! Od danas zaboravi na mene i svraku !''
Prasac je za to vrijeme bio s bizonima i glumio je mudru sovu .
Zečevi su ostali bez hrane i jedino ih zanima što će prascu reći mali miš koji mu je u međuvremenu otišao u posjetu .
A onda se približilo vrijeme izbora u šumi i pojavilo se na stotine novih majmuna , svinja, koza, pijavica, kobila, nosoroga, tapira, kozoroga,
buba švaba , glista …
Kako god okreneš zečevi na kraju uvijek najebu.


Post je objavljen 27.09.2010. u 19:18 sati.