Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Štrajk glađu umjesto klasne borbe

Hunger strike 1981, Irska - korice knjigeRadnice "Kamenskog" osmi dan logoruju na Trgu Francuske Republike i štrajkaju glađu. Radnici Željezare Split, nakon pet štrajkova glađu, sad su pokrenuli novi simbolički čin samožrtvovanja, a cilj im je - razgovor s Jadrankom Kosor.

U petak sam govorio na tribini na otvorenom, zapravo javnom skupu potpore radnicama Kamenskog. Pozvao sam ih da štrajk glađu prekinu, jer to nije dobar način. Mučno je ljudima koji s njima suosjećaju, a bandu lopovsku baš briga. Nije štrajk glađu taktika sindikalne borbe. Treba voditi dugu i mučnu borbu, a ne uništavati vlastita tijela. Slično su rekli i drugi, a priopćenjem s istim pozivom oglasila se i Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR).

Zašto se bijes i frustracija i dalje usmjeravaju protiv sebe samih, umjesto razvoja učinkovitih metoda borbe? Nažalost, iako ću osobnu potporu svakome tko se bori za osnovnu pravdu dati, još uvijek je klasna svijest minimalna. Čini mi se kao da radnici i radnice ne ulaze i ne žele ulaziti u ozbiljnu, radikalnu analizu uzroka svojih nevolja ("radikalan" znači korijenit - sagledati korijene, osnove). Činovi samožrtvovanja liče mi na nekakav mitski obred. Kao da zamišljaju da su uzrok nevolja neke nadnaravne zle sile, koje se može primiriti prinošenjem žrtvi. Tako su nekad ljudi, zbog neukosti i nemoći, radili - treba prinijeti žrtvu bogovima, kad je poplava ili suša, boleština ili rat...

Bandu eksploatatora to ne muči. Njihova je klasna svijest visoka. Oni znaju da su radnici obična bagra, koju treba cijediti i gaziti.

Ne bori se protiv njih gladujući. O štrajku glađu kao metodi borbe pacifista nešto sam pisao prije skoro tri godine, povodom kratkog štrajka glađu odvjetnice Ljubomira Čućića, osuđenog za zlostavljanje supruge, te duljeg, Branimira Glavaša kad je bio u zatvoru. Ni to nisu bili valjani slučajevi. Opravdanije razloge imao je Slavko Sonntag, koji je štrajkao glađu zbog nepravde, ali je i on na poziv studenata FF štrajk glađu prekinuo. Ovo je ipak nešto posve drugo.

Naknadno:

Radnice Kamenskog prekinule štrajk glađu, propao pokušaj mirenja

Predstavnici Ministarstva gospodarstva obećali socijalnu pomoć i apel na dobrodušnost bankara. Pravi štrajk ide u srijedu.

Post je objavljen 27.09.2010. u 12:58 sati.