Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Kad se arhitekti zaigraju ...

Moje šetnje me često odvedu i u haustore, dvorišta, na parkirališta i druga razna ne uvijek očigledno zanimljiva mjesta ... i mogu vam reći da su u pravilu među njima najnezanimljivija dvorišta novogradnji. Manje ili više razvedene betonske kocke ili izlomljeni kvadri i slične forme kakvima su popunjene interpolacije Trešnjevke, Trnja, Dubrave, a i većine ostalih gradskih naselja vrlo rijetko nude kakav uzbudljivi prizor - ako se što i "ulovi", onda to najčešće bude nekakav originalni graffit ili pak gramatički neispravan natpis za neku firmu ... vrlo rijetko mi pažnju privuče nekakav arhitektonski detalj, forma, boja ili oblik ili nedajbože lijep vrt ili nekakav sličan ukrasni detalj - jednostavno zato što ih najčešće nema. Oblici su jednostavni i, ako ima sreće, funkcionalni i nema tu puno ljepote niti uzbuđenja. No, čisto po zakonu statistike, tu i tamo ipak naleti nešto zanimljivo tako da ja i nadalje ulazim baš svugdje gdje se može i gdje nije zabranjeno - znamo da nekad i ćorava koka zrno nabode. :op

I, jednog dana tako uđoh ja i u dvorište novogradnje u Badalićevpj ulici, između Tratinske i Kranjčevićeve. Pogledah uokolo - ništa posebno - no, kad sam pogledao uvis spazio sam jedan zanimljiv detalj koji se ponavljao na svakoj strani unutarnjeg dvorišta zgrade!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Pokušao sam dokučiti kakvoj bi funkciji to moglo služiti i zaključio sam da to može biti samo pomalo egzotičan dekorativan detalj ... e sad, koliko je zaista dekorativan i lijep, u to ne bih želio ulaziti wink ali je činjenica da je neobičan te je, ako ništa drugo, izborio toj zgradi ulazak u moj blog. wink

Što se ostatka zgrade i okoliša tiče, u oči mi je upao još jedan detalj koji joj baš ne ide na čast: iako zgrada ima dosta zgodno unutarnje dvorište koje se još uvijek dobro drži u borbi protiv automobila (vozači još nisu doprli unutra te ono ne služi za parkiranje) ono je potpuno popločeno jednoličnim betonskim pločama umjesto da se iskoristi za ozelenjivanje - mogao bi se tamo oformiti sasvim lijep vrt! No, umjesto njega se tamo nalaze samo nekoliko betonskih lijeha sa 2 tužna neodržavana čempresa i nešto korova. Šteta!


Snimio: Vanja

No, cjelokupno dvorište ipak oživljava jedan detalj, istine ne odmarajuće zelene boje, već oživljavajuće crvene, a to je graffit koji pokriva južnu (naravno betonsku) ogradu. Glavninu zauzima još jedna varijanta na temu nečitljivih umjetničkih potpisa sprejom, no detalji koji se nalaze uz rubove su puno zanimljiviji: pogledajte sami!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Post je objavljen 27.09.2010. u 09:09 sati.