Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Besa za Oskara

Ovogodišnji srpski kandidat za Oskara u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja je "Besa" Srđana Karanovića, saopštila je Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije



Besa je izabrana sa glasom razlike u odnosu film Srđana Koljevića Žena sa slomljenim nosem, rekao je član predsedništva Akademije filmske umetnosti i nauke Petar Volk na konferenciji za novinare, objasnivši da su, u prvom glasanju, oba filma dobila po pet glasova, dok je jedan glas dobio Flešbek Aleksandra Jankovića.

Od prvobitno prijavljenih kandidata, žiri je razmtrao četiri domaća ostvarenja. Uz Karanovićev i Koljevićev film, žiri je razmatrao i filmove Đavolja varoš Vladimira Paskaljevića i Flešbek Aleksandra Jankovića.

Jedan od uslova za kandidaturu bio je da se film prikazivao u bioskopu bar sedam dana uzastopce, pa je Volk izrazio zabrinutost zbog malog broja filmova koji su mogli ispuniti ove uslove.

"Ove godine je snimljeno 11 filmova od državnih sredstava, a samo četiri su ispunila uslov da uđu u izbor za kandidaturu za Oskara, što nameće pitanje šta će biti sa srpskom kinematografijom, jer očigledno producenti nemaju logistiku da izguraju projekat do kraja", rekao je Volk.

U žiriju za izbor srpskog kandidata bilo 13 članova, od kojih je 11 glasalo, dok su dvojica bili sprečeni bolešću, saopšteno je na konferenciji.

"Jedan član žirija, koji je bio odsutan je poslao svoje glasove, ali mi to nismo uvažili, jer nije po proceduri", rekao je predsednik Akademije Mirko Beoković.



Američka akademija za film, koja dodeljuje Oskara, propisuje da se nacionalni kandidati biraju među filmovima koji su produkciono završeni i komercijalno prikazani u zemlji porekla od 1. novembra prethodne do 30. septembra tekuće godine.

"Veliko je pitanje, naravno, da li će članovi filmske akademije u Americi, uopšte i odgledati naš film, jer oni biraju šta će da gledaju. A skretanje pažnje na filmove iz malih zemalja se, naravno, postiže značajnim planiranim lobiranjem i ulaganjem priličnih sredstava. Plašim se da naša država i naša kultura, za to nisu zainteresovani u pravoj meri", rekao je Srđan Karanović, reditelj Bese.


Iva Krajnc kao Lea - photo by maniac - see full -->

photo gallery - behind the camera

- BESA -->
- Žena sa slomljenim nosem -->


photo by maniac


Podeli: Facebook Facebook

Post je objavljen 25.09.2010. u 22:55 sati.