Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing

Guns'N'Roses odnosno Axl Rose

24.9.2010. Arena, Zagreb

Uf, tako je mnogo bilo naklapanja oko toga 'hoće ili neće G'N'R otkazati nastup - (jednom već jesu) - odnosno 'hoće li se ili neće' Axl predozirati, prenapiti ili jednostavno predomisliti, jer znamo, žuti Axl je najnepredvidljivija rock zvijerka na planetu i šire. A da je mušićav o tome da niti ne govorimo. To mu je prolazilo dok ga je Slash trpio i dok se nisu razišli, on ostao bez svih iz prave postave benda, onda se utromboljio, požutio još više, neki kažu izbotoksirao, obrkavio i sve u svemu tip izgleda grozno za svojih 48 godina (budimo realni, hrpa ih izgleda bolje s 55 a kamoli ne s 48) a nije shvatio da je prošo' voz pa je tako na kraju dobio u glavu i nekoliko flaša nedavno u Irskoj budući da je kasnio na nastup oko sati i pol.

Meni nije bilo upitno da se u Zagrebu neće ponoviti Irska. Prvo, Hrvati i Irci su uglavnom frendovi i jednako su puknuti i temperamentni. Bilo je samo pitanje koliko Axl 'neće kasniti'.
Sva sreća da su si ova tvorevina koja se zove G'N'R uzeli dvije predgrupe pa su si mogli zakazati nastup u (službeno na dan koncerta) 23 sata, iako su svi mislili kako će Axl početi u 21 h. Pa nije zalud uzeo predgrupe.
Prvu, naše Osiječane 'Wasted nešto' nisam poslušala jer da Axl nije bio u pitanju onda bi se potrudila ovako znala sam da prije 23.30 ne bude koncerta. Tko će tako dugo stajat?
Drugu, Kanađane Danko Jones sam poprično željno očekivala, jer sam ih ljetos propustila na jednom festivalu, pa da ih konačno čujem uživo, makar ih baš ne znam niti sa albuma više po čuvenju i dobrom glasu.






Na žalost, zaboravih da kad snimam da moram marš van nakon treće pjesme tako da sam ih čula upravo toliko - tri pjesme no ono što su prikazali u prvih 10 minuta, me je ostavilo poprilično hladnom. Makar, kažu mi da su generalno bili jako dobri. Hm...

Dok je publika slušala resto nastupa Danko Jonesa, mi smo dobivali svakih pola sata informacije gdje je Axl. U to vrijeme je baš pakirao stvari u Beogradu. Mašala!
Da ne bi mislili da su svi iz aktualne postave G'N'R takve muhe... ostali su vanredni glazbenici i očito very profesionalci jer smo ih vidjeli u backstageu kako čekaju da se pojavi šef, koji sad kad nema Slasha može šupirati kog želi.

I tako baš oko 23.10 (što je ionako već bilo jaaaaaako kasno) eto stiže nam info od špije s aerodroma da je Axl upravo prošao carinu. Prvo što nam je palo na pamet bilo je da smo naj... kao žuti jer će muha ofrlje odraditi nastup s obzirom da je jelte tek došao iz Beograda pa drito na stage i vjerojatno je ubijen u svakom pogledu.

No, eto nam iznenađenja. Axl ne samo što je izletio drito na stage kako je sletio (ok ne odmah) nego je i letio po stageu puna (skoro) tri sata i to toliko da je već svima ostalima (publici) bilo dosta za tu večer i se ona umorila prije njega. Vidi vraga žutoga!











Aktualni G'N'R se sastoji od pun kufer glazbenika: tri gitare (da TRI!), bas, bubanj, dvije klavijature i Axl (i sigurno sam još nekog zaboravila) i ne znam kome da prije nabrajam hvalospjeve: Frank Ferreru bubnjaru, ili jednome od troje virtuoza na gitari: Ronu Bumblefootu Thalu koji je imao rođendan pa mu je Axl svojim snažnim i kreštavim glasom pjevao tako da Thal neće ovaj rođendan još dugo zaboraviti, a inače je imao fenomenalnu solažu-dvije, pa da je cijelu Pink Panther temu skinuo na gitari ....premračno:



pa DJ Ashbu koji je copycat Slashov, pljunuti, iako mi svi tvrde da se on i inače 'tako nosi' ima svoj regularni bend, svira s Nikki Sixom itd. ali da je apsolutno sve mote (čitaj: pokrete) Slashove skinuo i da jedino još nije bio jednako obučen (to bi bilo fakat previše), pokušao je u zubima držati cigaretu kao Slash ali mu to valjda ne leži pa ju je par puta ispljunuo (ne jednu te istu naravno nije ih kupio s poda) ali da svira - svira strašno dobro:





... i na kraju meni favorit jer je ipak sam svoj a ne Slashova kopija, Richard Fortus koji uz to što svira nevjerojatno još i izgleda predobro. Ako je taj nafiksan i alkoholiziran onda stvarno ne znam kako uspijeva biti takav atletsko-sportsko isklesan tip (nakon što je skinuo jaknu i majicu, ali to je bilo onda kada sam ostala bez fotića, kmeee):





Dobro da ne bi bilo da samo pričam o frajerima, bezveze mi je pričati o setlisti kada su odsvirali apsolutno sve iole važnije stvari Gunsa, a nove uopće nisu prošle loše ("Chinesse Democracy"), meni je "Welcome to the Jungle" odmah kao 2. popravila dugovječno čekanje koncerta pa su poslije mogli svirati i ringa-ringa-raju što se mene tiče.
Još jednom moram reći da su sve si izuzetno trudili, naročito Axl koji, bez obzira što pompozni kvazi i oni kao pravi kritičari sada pljucaju i kenjaju da je bilo ovako i onako (njima bi bilo loše i da im Beyonce sjedne u krilo i radi onu stvar) je dao sve od sebe što valjda u ovom trenutku može i uopće je nebitno da li se preoblačio više puta nego što će se preoblačiti Lady GaGa ili Neven Ciganović ili kako napuhlo ili ružno izgleda (pa on je uvijek meni bio ružan), nepobitna činjenica je bila da su Gunsi priredili odličan, dug nastup, Axl je odlično pjevao (kreštao), a vatromet, konfeti i ostale spektakularne điđe mjerile su se s onima Rammsteina iz veljače. I činjenica je da je Axl odlično odsvirao punu verziju "November Rain" na klaviru, a kasnije ostavio publici da sama otpjeva "Don't Cry" do pred kraj.
I da smo svi zasluženo otišli spavati nakon "Paradise City" koja je bila zadnja na bisu dugom 5 stvari (ako ne i šest tko bi više brojao).

Puno laprdavaca laprda, da Gunsi nisu Gunsi bez Slasha i ostalih, ali ovi Axl-Gunsi su jednako dobri jedino nemaju tu magiju i onu Axlovu mladost. Dobro, i Slasha of kors.
Sve što ja imam koncertu za zamjeriti je da je s obzirom na dužinu, padala je dinamika nekoliko puta, a ja sam se na polovini već jedva držala na nogama ali to je bio moj problem a ne Gunsa.








Post je objavljen 27.09.2010. u 01:11 sati.