Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magarac-jedan

Marketing

Poticanje nezaposlenosti

Eto Grčić u današnjem Jutarnjem listu predlaže da se potiče zapošljavanje tako da se novozaposleni radnici prvih godinu dana oslobode plaćanja svih nameta na plaću, odnosno da je poslodavac dužan isplatiti samo neto plaću, a drugu godinu bi se plaćalo samo 50% posto doprinosa i poreza na plaće.
Možda to nekome i zvuči dobro, ali meni izgleda malo šuplje.

To bi potaknulo poslodavce da se ponašaju tako da nakon godine dana šutnu zaposlenika iz firme, a onda zaposle novoga na godinu dana.
Uostalom slične stvari se već događaju, poslodavci koriste rupe i porezne olakšice, a kad vrijeme za koje imaju olakšice istekne onda radnika šutnu na ulicu.

Naravno možeš i npr. zatvoriti firmu poslati ljude na burzu, a onda otvoriti novu, zaposliti svoje stare radnike u novoj firmi i godinu dana ne plaćaš doprinose. Za godinu dana opet osnuješ novu firmu, pa za godinu dana opet novu, pa.....

Ovo je način da radnici ne dobiju ugovor na duže vrijeme ili ugovor na neodređeno, a i poslodavci koji žele biti pošteni i prema državi i prema radnicima se kažnjavaju.

Netko osnuje novu firmu ubaci tu svoje radnike i godinu dana ne plaća doprinose na plaću. To ga čini konkurentnijim naspram onoga koji već godinama uspješno posluje i plaća sve poreze i doprinose za svoje radnike. Novi poduzetnik može ponuditi niže cijene jer ima manje troškove rada i uništava onoga koji već godinama uspješno posluje.
Konkurentska prednost se ne stvara inovacijama, boljom organizacijom, boljim odnosom prema radnicima, već poreznim olakšicama.
Tako se uništavaju pošteni poduzetnici i tjera ih se da se ponašaju kao seronje i tlače svoje radnike ako žele opstati na tržištu.

A što država dobije?
Ništa, niti prihode od poreza, niti uređeno tržište, niti zadovoljne radnike, niti zadovoljne poduzetnike. A oni koji prednost stječu muljažama i poreznim olakšicama, ti će od države tražiti još olakšica jer drugačije niti ne mogu biti konkurentni.


Post je objavljen 25.09.2010. u 16:51 sati.