Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kako je uništen sustav obrane od poplava

Zelena lista logoPriopćenje za javnost stranke Zelena lista, pridružene članice Europske zelene stranke, koja ima 14 vijećnika u vijećima gradskih četvrti u Zagrebu. Objavljeno još 20. rujna na mrežnom sjedištu Zelene liste. Prenosim samo ključne rečenice. Uzrok je u nepromišljenom, neoliberalnom ekonomskom modelu.

Još 2007. godine, kad je započela privatizacija gradskog poduzeća Vodo-privreda Zagreb, Zelena lista je protestirala i upozoravala na moguće posljedice (...)


Za sve ovogodišnje poplave u Hrvatskoj (...), držimo glavnim krivcem državu, odnosno Zakonu o vodama iz 2005. Tim Zakonom je propisana privatizacija vodoprivrenih poduzeća u vlasništvu lokalne i regionalne samouprave. Time je srušen sustav obrane i zaštite od poplava koji je stvaran i građen u prethodnih 40-tak godina, a nekolicina privatnika se domogla teške mehanizacije vodoprivrednih poduzeća te proteklih godina dobro zarađivala na izgradnji cesta i autoputeva umjesto da gradi i održava nasipe. (...)

Upravo je patetično gledati slike premijerke Kosor pored dvadesetak vrečica zečjeg nasipa kako obećaje očajnim ljudima smještaj u dvoranama obližnjih škola. Pritom još zazivlje vojsku da dođe upomoć (...)


Širu, ekologističku perspektivu daje priopćenje Udruge Baobab iz Koprivnice, također od 20. rujna: Uzroci poplava u Europi su kanaliziranje rijeka i uništavanje prirodnih poplavnih područja. Dok je Hrvatska znatno nazadovala čak i u odnosu na klasični sustav obrane od poplava, u naprednijim zemljama uočavaju potrebu promjene osnovnog pristupa.

Baobab logoKoliko god to nelogično zvuči, upravo je zastarjela obrana od poplava glavni uzrok velikih ekonomskih šteta od poplava danas u Europi. Zastarjelo reguliranje rijeka svelo je rijeke na uzak kanal s malim kapacitetom vode. (...) EU je uvidjela ovaj problem i Okvirnom direktivom o vodama nastoji promijeniti praksu. Obnavljaju se meandri koji usporavaju bujicu, rukavci, poplavne livade i šume koje primaju suvišnu vodu (...) znanstvenici su nakon katastrofalnih poplava 1998. u Poljskoj predlagali moderan pristup obranama od poplavama u toj zemlji, no pobijedio je skupi građevinski lobi pa su uslijedile katastrofalne poplave 2002. i ove godine.

Postojeća prirodna područja Lonjsko polje i Kopački rit dobar su pokazatelj kako prirodna močvarna područja bezopasno primaju visoke vode, a ne ugrožava se ljudska imovina. (...)

U Hrvatskoj nažalost vlada zastarjeli način gospodarenja voda – kanaliziranjem rijeka. To je jasno pokazao izvještaj Twinning – misije EU koja je neuspješno pokušavala pomoći implementaciju modernog gospodarenja vodama u RH. (...)


Post je objavljen 24.09.2010. u 13:27 sati.