Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Stope s. Danijele Škoro

Gdje su i što rade (52): s. Danijela Škoro


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas podsjećam na osobu bez koje je na kulturnom polju na otoku Korčuli, a pogotovo u Blatu, malo što moguće učiniti...

S. Danijela Škoro rođena je 16. siječnja 1978. godine u Bugojnu (BiH) (kao i brojni Uskopljani). Od 1992. članica je družbe Kćeri milosrđa. Gimnaziju je završila u Zagrebu, a studij filozofije i teologije u Rimu na papinskom sveučilištu Antonianum.
Od 2003. godine djeluje kao redovnica u župi Blato, te se ističe u sljedećim aktivnostima u kulturi:
Voditeljica je Dobrotvorne likovne radionice djece i mladih ''Stope'' koja djeluje pri župi i Osnovnoj školi Blato. Godišnje izrade preko 200 čestitki koje prodaju. Također izrađuju i razne ukrasne predmete. Sav prilog stečen ovim putem namijenjen je u dobrotvorne svrhe kojim se pomaže obitelji u Blatu. Od 2009. godine radionica je postala član ULIPUK-a, te su sa svojim radovima sudjelovali na ''Prvoj izložbi članova ULIPUK-a'' u sklopu Tjedna Blata.
Vodi tri župna zbora: Mješoviti zbor ''Svih svetih'', Zbor mladih ''Stope'', te Dječji zbor ''Stope''. Osim redovitog animiranja nedjeljnih i blagdanskih svetim misa sa sva tri zbora, sudjeluje i u kulturno duhovnim programima u mjestu i izvan njega. Svojim pjevanjem animiraju naizmjence svaki 9. u mjesecu kad slavimo dan bl. Marije Petković.
Osobito je uspješan rad sa Zborom mladih ''Stope'' s koji je nastupao na nekoliko festivala duhovne glazbe, te na drugim važnim nastupima od kojih izdvajamo: nastup među gradišćanskim Hrvatima u Austriji 2006. godine, Uskrsfest u Zagrebu 2007. godine (i osvojena nagrada slušatelja za najslušaniju pjesmu: Moja ljubav si Ti), Bonofest u Vukovaru 2008. godine, Hodočašće u došašće u Pakracu 2009. godine, Papafest u Solinu 2009. godine; Kao nekad pred Božić u Sarajevu 2009. godine i dr. Također su organizirale i nekoliko samostalnih koncerta u Blatu: 2007. godine koncert u ožujku uz gostovanje Rajka Dujmića; koncert u prosincu „Duhovno meditativna večer u došašću“ , koncert 2008. godine u studenom, te koncert u Korčuli 2009. godine. Sa spomenutim zborom studijski je snimila nekoliko pjesama (među kojima izdvajamo: Novo blatsko Veseljanje), koje će ugledati svjetlo dana na njihovu nosaču zvuka. Zajedno sa ''Stopama'' dobila je priznanje općine Blato Srebrni grb 2008. godine. U radu s ovim zborom ostvarila je dobru suradnju s poznatim hrvatskim producentom Rajkom Dujmićem.
Sa Dječjim zborom ''Stope'' (preko 100 članova) organizira dobrotvorne koncerte (četiri ostvarena koncerta) u devetnici bl. Marije Propetoga Isusa, božićne predstave i druge prigodne programe vezanu uz župu i Osnovnu školu Blato. Organizira izlete i druženja za članove zbora po mjestima na otoku. 2009. godine izdali su pjesmaricu pod nazivom „Pjesmom sve za Isusa“ koja sadržava pjesme koje pjeva dječji zbor, te je ukrašena njihovim crtežima.
Za rad sa ''Stopama'' (dječji zbor, zbor mladih i likovna radionica) 2007. godine dobitnica je potpore Dubrovačko neretvanske županije na natječaju za najbolje volonterske inicijative u osnovnim i srednjim školama Dubrovačko – Neretvanske županije.
S djecom i mladima posjećuje staračke domove u mjestu, i starije osobe u njihovim domovima.
Djelatnica je Osnovne škole Blato i predaje vjeronauk učenicima od prvog do četvrtog razreda. Promiče među djecom čitanje dječjeg katoličkog časopisa ''Mak'', u kojem su često objavljeni i radovi naše djece, a također više puta bili i nagrađivani. U školi organizira izložbu adventskih vijenaca i jaslica u čijoj izradi sudjeluju učitelji i djeca iz cijele škole.
Vodi Zajednicu mladih u župi s kojima je pripremila nekoliko predstava (Na tvoju riječ; Pogledaj očima srca; Bezgrešnom srcu najljepše Majke…). Vodi ih redovito na nacionalne susrete hrvatske katoličke mladeži (Pula 2006. godine, Varaždin 2008. godine, Livno 2009. godine). Organizira druženje s mladima iz drugih mjesta, koje rado posjećuju, ali i prime u goste (posjet mladima u Zagorju 2006. godine; susret mladih Dubrovačke biskupije u Blatu 2008. godine, susret mladih u Blatu u devetnici bl. Marije Petković 2008. godine, ...). U ovoj zajednici mladih izrasla je i ostvarila se ideja o ostvarivanju benda pod nazivom ''Koraj'' koji i danas uspješno djeluju u mjestu.
Jedna je od organizatorica i sadržaja koji se priređuju svake godine u devetnici i blagdanu bl. Marije Propetoga. Također sudjeluje sa svojim skupinama u programima Tjedan Blata i Blatskoga ljeta.
U svemu ovom radu ostvaruje izvrsnu suradnju s mnogim dobrim ljudima koji joj pomažu i bez kojih ovaj rad ne bi bio uspješan, na čemu im od srca zahvaljuje.
(ulipuk.blogspot.com)

Post je objavljen 22.09.2010. u 08:00 sati.