Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Povodom smrti dvojice radnika u Zagrebu

Zelena lista Zagreb logoZelena lista
Gradska organizacija Zagreb

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Kako javljaju mediji, do danas nije jasan uzrok smrti dvojice radnika na zagrebačkom Jankomiru ove subote.

Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, upozorava da se vrlo vjerojatno radi o posljedici dvije ekološke katastrofe, koje traju desetljećima: ilegalnog iskapanja šljunka i odlaganja opasnog otpada.
Poznato je iz brojnih primjera da se uz Savu, kao i uz Dravu, još od 1990-ih godina masovno ilegalno iskapaju milijuni kubika šljunka.

Povremeni prosvjedi lokalnog stanovništva (najogorčeniji u Mičevcu; vidi: mrežno sjedište Zelene akcije Mičevec, Završno izvješće monitoring 2006. godina i ranije) ostajali su bez gotovo ikakvog učinka.

Redovno u takvim slučajevima svjedoci govore o tajanstvenim kamionima, koji dovoze sumnjiv teret i istresaju ga u nastale rupe, te zatim provizorno zatrpavaju. Za polovicu opasnog otpada koji nastaje u Hrvatskoj ne zna se gdje završava, a povremeno se javljaju sumnje i na ilegalni uvoz iz inozemstva.

Otrovne materije postepeno prodiru iz korodiranih bačvi i truju podzemne tokove vode. Zagreb je već prije 30-ak godina zagadio sva vodocrpilišta sjeverno od Save, a ista sudbina prijeti onima južno. Milijun stanovnika Zagreba i okolice mogli bi se naći u situaciji nekih "naprednih" europskih gradova, gdje se ne smije piti voda iz slavine. Povremeno otrovni plinovi prodru i na površinu.

Upozoravamo da se radi o dugotrajnoj nebrizi i gotovo sigurnoj korupciji, kako na nivou lokalne i regionalne samouprave (Grad Zagreb i Zagrebačka županija), tako i države. Četrnaest vijećnika Zelene liste u vijećima zagrebačkih gradskih četvrti traži da se prekine s takvom kriminalnom praksom, te konačno počne ozbiljnije kažnjavati one koji svjesno i namjerno ugrožavaju zdravlje i sigurnost hrvatskih građana.

Ivan Pernar, supredsjednik Gradske organizacije Zelene liste

Zoran Oštrić, član Glavnog odbora

Post je objavljen 21.09.2010. u 13:17 sati.