Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Porez na imovinu za stan od 40m2 bit će do 22.000 €

Kupnja stana u Zagrebu na kredit od 40 kvadrata , prema trenutačnim prosječnim cijenama i bankovnim uvjetima, stajala bi 166.747,50 eura, a unajmljivanje stana iste površine stajalo bi 42.547,50 eura manje, izračun je portala Crozilla. Tome valja pridodati, upozorava pak Maruška Vizek, znanstvena suradnica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, i porez na imovinu koji će vlasnik stana također morati plaćati. Najavljeno uvođenje poreza na imovinu značit će da će vlasnike stanova oni godišnje koštati 0,5 do 1 posto vrijednosti nekretnine, što akumulirano kroz trideset godina znači 15 do 30% vrijednosti stana ili od 11.100 do 22.200 eura, kaže Vizek.

Budući da su stambeni krediti indeksirani za kretanje eura ili švicarskog franka, vlasnici stanova koji su kupljeni na kredit na 30 godina izloženi su golemom tečajnom riziku. S obzirom na to da je razdoblje intenzivne aprecijacije kune iza nas, a usvajanje eura kao službene valute sve dalje, čeka nas dulje razdoblje deprecijacijskih pritisaka na kunu što bi za posljedicu moglo imati uvećavanje otplatnih rata. Činjenica, da kuna oslabi 15 posto, trošak kupnje stana povećava se za taj iznos. Podstanarstvo će postati još atraktivnije onog trena kada država odluči regulirati tržište unajmljenih stanova, jer će podstanari imati osiguranu veću razinu prava nego sada, zaključila je Vizek.

Bajko Subotić iz Nekretnina Sunce smatra da je u svakom slučaju bolje otplaćivati kredit za vlastiti stan nego plaćati najam i kaže: S obzirom na to da su cijene velikog broja stanova dosegnule donju granicu, teško je očekivati da još ima prostora za njihovo sniženje i sada je pravo vrijeme za kupnju stana
. I banke su, iako stidljivo, počele spuštati kamate na stambene kredite, a traže manja osiguranja nego u posljednje dvije godine.

Izvor/autor: Business.hr/PressCut

Post je objavljen 20.09.2010. u 08:55 sati.