Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Jedan malonogometni turnir 1990. godine

ND 22.04.1990 - naslovProteklih nekoliko dana bio sam intenzivno zaposlen, pa nisam stigao dati dva odgovore, koje sam dužan. O autoru apologije ekavici iz 1851. pisat ću sutra.

U dnevniku Franjo Tuđman igra nogomet objavio sam skenirane dvije fotografije iz "Nedjeljne Dalmacije" 22. travnja 1990. i pitao:

Što mislite, da li je slika prava ili je fotomontaža? Ako je prvo - koja je prilika? Ako je drugo - tko je autor?


Većina onih koji su se javili, smatrali su da je fotomontaža, te uglavnom spominjali "feralovce" kao moguće autore. Meni se najviše svidio komentar

nekim ljudima ništa nije sveto...
pod sveto mislim na nogomet, ne na Frenkija
smokinnaughty

Večernji 17.04.1990. - ekipa KNS

Međutim, slika jest autentična. Nitko nije znao koja je bila prilika.

Slika je s malonogometne utakmice igrane 17. travnja 1990., pet dana prije prvih slobodnih izbora u Hrvatskoj. Nedjeljna Dalmacija je pisala:

Dobili smo tako priliku da jedno od stranačkih sučeljavanja pratimo uživo, bez posredovanja kamera i opominjujućeg gunđanja TV-voditelja. Uz to, turnir je bio i jedinstvena prilika da vidimo gole noge naših političara, a da to nisu oni uobičajeni segmenti potkoljenica što vire između ruba hlača i opuštenih čarapa. (...) Svaki put kad bi Tuđman dodirnuo loptu, iz publike bi se zaorilo ushićeno 'ooooh'. No, za vrijeme same igre, takve su prilike bile izuzetno rijetke."


SD 22.04.1990. - Franjo Tuđman

Na tim izborima pojavila se, među inim, i ad-hoc koalicija "Evropska zelena lista". Među njenim kandidatima za Sabor bio sam i ja (dobio sam 4,8% na općini Pešćenica). Predsjednik izbornog štaba (taj smo izraz tada još svi koristili) bio je Dražen Nikolić, čija je ideja bila organizirati, kao izraz suparništva i zajedništva, malonogometni turnir "Izbori '90" s ekipama četiri stranke odnosno koalicije koje su na izborima sudjelovale

- Hrvatski demokratski blok (HDZ i neke minijaturne stranke)
- Koalicija narodnog sporazuma (Savka, Tripalo, HSLS i drugi)
- Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena (tako se tada službeno zvala)
- Evropska zelena lista.

inače, početkom travnja 1990., dva mjeseca nakon službenog raspisivanja prvih demokratskih izbora i registracije prvih stranaka po izmjenjenom Zakonu o društvenim organizacijama i udruženjima građana, bilo je u Hrvatskoj već 35 registriranih stranaka. U HDB je uz HDZ bila frakcija HSS-a koju je vodio Ivan Zvonimir Čičak te još nekoliko beznačajnih stranaka. U KNS je bilo koliko se sjećam devet stranaka, a u EZL su bili Transnacionalna demokratska stranka, Zelena stranka Rijeke i Autonomni demokratski savez (predsjednik: Darinko Kosor), ali većina su kandidata bili nezavisni pojedinci i predstavnici raznih udruga, poput Zelene akcije, koja je bila i službeni organizator turnira, jer EZL naravno nije bila pravna osoba.

Turnir je održan 16. i 17 travnja 1990.. u velikoj Dvorani zagrebačkog doma sportova. Prema dogovoru, u prvih pet minuta utakmice igrali su politički lideri i druga atraktivna imena, a nakon toga najbolji igrači, koje su pojedine koalicije mogle prikupiti među svojim simpatizerima, pri čemu je dogovor bio da ne mogu nastupati igrači prve i druge lige velikog i malog nogometa. Prihod je utrošen za kupovinu igračaka za djecu Doma za djecu i omladinu u Nazorovoj.

ND 22. travnja 1990. - Malada i Šeks

Iz izvještaja s polufinala u Večernjem listu 17. travnja 1990.:
Ma kakav Wembley, San Siro ili Maracana! Dom sportova je sinoć bio centar nogometnog svijeta, poprište nesvakidašnje sportske priredbe. Prema neslužbenim stranačkim procjenama, bilo je oko 200 tisuća gledalaca, a prema nadstranačkim novinarima, oko 1500. (...) Ovaj je turnir jedan od rijetkih i dobrodošlih događaja u gotovo uzavreloj predizborbornoj kampanji.

U prvoj utakmici igrao je SKH-SDP protiv Evropske zelene liste. U trećoj minuti crveni su poveli golom Borisa Malade, u to doba sekretara SKH-SDP. Na kraju su međutim zeleni pobijedili 5-2.

U drugoj utakmici polufinala Koalicija narodnog sporazuma deklasirala je HDB s 4-0, usprkos tome što su potonji izigrali togovor, time što su od samog početka, umjesto čelnika, igrali mladići. Vrijedno je zabilježiti da je Slavko Goldstain, usprkos svoje 62 godine, odigrao cijelu utakmicu!

Drugog dana prvo je igrana utakmica za treće mjesto između SKH-SDP i HDZ-a. Franjo Tuđman ovog se puta zaista pojavio u prvim minutama utakmice. Igrao je i Vladimir Šeks. Malada je ponovo postigao gol, ali na kraju je HDB slavio 3-1.

Konačno, Finale! Neki od čelnika Koalicije narodnog sporazuma nisu došli na prvi dio utakmice, jer su morali u Sekretarijatu unutarnjih poslova prosvjedovati protiv zabrane njihovog predizbornog skupa na Trgu Republike u Zagrebu (Jelačić plac). Goldsteinu su ukrali dres s natpisom "007". Ipak je Koalicija pobjedila zelene s 4-2 i osvojila pobjednički pehar.

SD 22.04. 1990. - Goldstein

O organizatorima iz Europske zelene liste Nedjeljna Dalmacija 22. travnja 1990. piše:
Sastavljena od ljudi i grupa koje su i prije višestranačja organizirali kojekakve hepeninge, masmedijske i maskulturološke ispade, pokazala je da koalicijskom integracijom nije izgubila ništa od zdravog duha, a ujedno demonstrirala zavidne organizatorske i mobilizatorske sposobnosti.

Mediji su hvalili događaj, pa je čak bilo najavljeno da će postati tradicionalni, svake godine, pod spomen-nazivom "Izbori '90". Nažalost, ništa od toga. U dvadeset godina demokracije, više nije bilo sličnih, ležernijih predizbornih događanja, koja bi okupila ljute političke protivnike u fer takmičenju i zabavi, uz humanitarnu korist. A nije se više pojavilo ništa slično Evropskoj zelenoj listi.

Naknadno: izvještaj na tadašnjoj TV Zagreb o polufinalu



Izvještaj o finalu



Post je objavljen 20.09.2010. u 01:08 sati.