Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Humains (2009)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tim francuskih istraživača i znanstvenika odlazi u švicarske Alpe kako bi istražili ostatke i dijelove ljudske povijesti. Nisu znali da će se susresti sa mnogo većim stvarima i povijesti nego što su oni to zamišljali, i da će ih te stvari pokušati ubiti...



Čuo sam za ovaj film na jednom web shopu kada je jedan lik prodavao par francuskih filmskih novina uključujući i ovaj filmić. Vidio sam plakat i interesirala me činjenica da je plakat zapravo dvosmisleno napravljen. Sami probajte shvatiti o čemu je riječ. Humains (ili negdje Humans) je francuski triler horror dvojice redatelja koji se nisu isticali po svojim redateljskim sposobnostima nego više po efektima u drugim filmovima.
Imali smo prilike nedavno čuti o također jednom francuskom filmu koji se snimao u Hrvatskoj, a riječ je otprilike o sličnoj radnji. Humains je film koji sam pogledao, ali za kojeg skoro pa žalim što jesam. Osobno, film je sam po sebi nevjerojatna dosada.



Nije mi jasno kako ovako široku radnju od koje se svašta može napraviti redatelj pretvori u mlaku interpretaciju neandertalaca koji imaju nagon za preživljavanjem i u grupicu nezanimljivih, u nekolicini slučaja i iritantnih glumaca. Inače mi francuski jezik ne smeta (i sam ga učim), ali ovdje je razgovor bio previše prisutan i bilo je premalo akcija. Ne bi to bio problem da je film koji se bazira na razgovoru imao i dobar dijalog. Ovo nikako nije bilo zanimljivo što se moglo čuti. Destinacija snimanja filma je priroda...vizualno jako lijepo. Priča je upotpunjena sa ogromnom količinom toga što BI se moglo događati. Ali se ništa od očekivanog (ili neočekivanog) nije dogodilo u filmu. Sve je teklo kao nekakva rutina. Čak smo dobili i manje od rutine. Pišem dosta šturo i ukratko jer ne smijem govoriti previše o filmu, ima dosta spoilera i sažeta je radnja na minimum, osim ako ne pogledate film, što vam baš i ne preporučujem.



Možda će Vertigo (film sniman u Hrvatskoj) biti bolji od ovog djelca, ali će sada malo pričekati. Još sam pod dojmom ovog dosadnog prosjeka od filma. Inače mi francuski horrori znaju pružiti nemir, ali ovdje od nemira ni n. Žao mi je zbog tog. Humains je dosta slab film. Nepamtljiv.

Post je objavljen 18.09.2010. u 17:12 sati.