Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Savijača s korama od pirovog brašna

Nedavno sam pisala o Integralnoj savijači i nisam propustila naglasiti da ne volim integralne, tj. cjelovite, tj. tamne... varijante brašna tuzan. Ali navodno su zdrave lud, pa eto me opet s takvom varijantom rolleyes. Recept za ove kore je iz recepta za Savijaču s jabukama, ne slijedim ga baš slijepo, nego radim kako je meni jednostavnije.

Kao i u receptu za integralnu savijaču, i u ovom receptu se podrazumijeva da bi od navedene količine sastojaka trebalo zamijesiti tijesto i razvući jednu veliku koru, nadjenuti ju, namotati… i takvu savijaču trebalo bi dijagonalno, ili u obliku «potkove» položiti na lim od pećnice… - ali već sam napomenula da ja u tom slučaju imam tehničkih problema eek – nemam pri ruci velik stol na kojem bih mogla razvući tako ogromnu koru bang.
Zato ja ovakva tijesta uvijek podijelim na dva dijela i napravim dvije manje savijače. sretan

Razvučene kore možete nadjenuti bilo kakvim slanim ili slatkim nadjevom.


Na fotografiji je varijanta sa šljivama.

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
250 g pirovog brašna, tj. brašna od krupnika koji je na hrv. jeziku poznat i pod njemačkim nazivom «dinkel»
4 žlice biljnog ulja
prstohvat soli
oko 10 žlica tople vode
+
ulje za premazivanje

Nadjev po želji
(1,5 kg šljiva, šećer, cimet, krušne mrvice/pšenični griz…)



Prosijajte brašna pa mu dodajte ulje, sol i vodu te zamijesite mekano tijesto.
Oblikujte 2 kugle, premažite ih uljem sa svih strana, stavite ih na tanjur i poklopite zdjelom. Ostavite ih da stoje 20ak min. na sobnoj temperaturi.

Svaki komad tijesta razvaljajte (na pobrašnjenoj podlozi) u krug veličine tanjura.
Oba razvaljana kruga odozgo premažite uljem i ostavite ih da stoje 20ak min.

Kad je razvaljano tijesto odstajalo razvucite ga, počevši od sredine. Strpljivo i polako razvlačite tijesto rukama da dobijete tanku koru.
Odrežite zadebljane krajeve.

Razvučenu koru premažite ili otopljenim ohlađenim maslacem ili uljem i onda ju nadjenite nadjevom. Savijaču narolajte pomoću stolnjaka i pomoću stolnjaka ju prebacite u namašteni lim (ili obložen papirom za pečenje).

Na isti način napravite i drugu savijaču (ako ste se odlučili napraviti dvije savijače – jer od cijelog tijesta uvijek možete razvući samo jednu koru i napraviti jednu veliku savijaču).

Savijače odozgo premažite rastopljenim ohlađenim maslacem ili kiselim vrhnjem.

Stavite ih u pećnicu zagrijanu na190 stupnjeva i pecite oko 45 min.

Pečene savijače ostavite da se ohlade.




Post je objavljen 17.09.2010. u 08:47 sati.