Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jedi

Marketing

Stare religije

Donosim prvo citat jednog mog američkog Jedi prijatelja:
"In the same way children, outgrow the belief in Santa Clause and the Tooth Fairy; mankind, for the sake of mankind, must abandon the belief systems that were developed to explain the mysteries of the universe. They are no longer mysteries!"
"Na isti način kao što djeca prerastu vjerovanje u Djeda Mraza (Božičnjaka) i Zubić vilu, čovječanstvo, poradi čovječanstva, mora napustiti religijske sisteme koji su se razvili da objasne tajne svemira. One više nisu tajne!"

Ovaj citat je nešto o čemu ja već duže vrijeme razmišljam. No krenimo od početka...
Mislim da sam već spomenuo u prošlom post-u da smatram kako su "tradicionalne" religije odraz vremena u kojem su nastale. Tj. način razmišljanja ljudi, svjetonazori i općenito mentalne sposobnosti pojedinca, ali još bitnije mentalni sklop mase je odredio način na koji će ljudima biti predstavljena određena religija i na koji način će biti najprihvatljivija. Nemojmo se zavaravati ali svaka religija jednostavno treba mase.

Mislim da je malo onih religija koje ne koriste niti jedan oblik propagande, i sasvim je normalno da koriste. A da bi propaganda bila uspjesna i da bi se pridobile narodne mase na svoju religiju treba ju predstaviti na način da to narodne mase razumiju. To što je Bog, Jahve stvorio svijet u 6 dana ne znači točno to što kaže nego je metafora iz koje se mogu izvlačiti razna učenja. Kako je takvo objašnjenje tada bilo vrlo shvatljivo masama desio se problem da je to bilo shvaćeno i doslovce. Radi kratkoće ovog posta neću sada dublje analizirati i ostale religije ali mislim da ste dobili dojam onog sto sam zelio reci.

Ono sto se desilo sa religijama jest da rijetko koja je dozivila neke promjene, a najgora stvar je sto su ostale "uvjerene" u svoje dogme, ne prihvaćajući znastvene dokaze i objašnjenja.

Moderan, samosvjestan i osvješten čovjek vrlo će lako prihvatiti gornji citati i razumjeti ga u potpunosti. Ne mislim da se moramo odreći tradicije. Osobno smatram da kršćanstvo, tj. obrede i tradicije vezane uz crkvu treba održati upravo kao folklor i odraz prošlih vremena na prostorima na kojim živite.

Ali samo vjerovanje ide dalje. Svatko ima neko svoje mišljenje koje je naravno subjektivno. Tako je i moje da Jediism daje moderniju, slobodniju, i naposve realniju alternativu tradicionalnim religijiama. Kao i recimo agnostici vjerujem da nesto povezuje sav ovaj svijet, nešto "nadnaravno" ako tako želite. Ali apsolutno ne vjerujem da postoji raj ili pakao u onom obliku kojem to opisuje Crkva, a još manje jedna (ili tri) božanske osobe "čovjeku nalik".

Puno mi realnije i prizemnije djeluje "objašnjenje" da postoji ono nešto, energija, sila koja je svugdje prisutna i povezuje sve ljude. Nije ta energija zakonodavac, niti nas tjera da budemo dobri (ili zli) ali naši postupci utječu na tu silu i preko nje se mogu odraziti na svijet oko nas. Vječno je samo "jedno" - a to su dvije stvari, dualnost, dobro i zlo i njihovo međusobno djelovanje i smjenjivanje. A za nas "male" ljude to je borba kojim putem krenuti i čemu se prepustiti.

Post je objavljen 16.09.2010. u 07:14 sati.