Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninezadar

Marketing

Sinovčić dizao megacentar bez dozvole i u zaštićenoj zoni

Bez pomoći oni koji imaji i auto skuplji od 2000 € i žive u više od 135 kvadrata

Zbog gradnje bez građevinske dozvole inspektori Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u ponedjeljak su zatvorili gradilište kod trgovačkog centra Kaufland u Zadru gdje medijska kuća Vox u vlasništvu Rena Sinovčića podiže poslovni objekt od gotovo 4000 četvornih metara. Inspektori su oko 14 sati gradilište ogradili karakterističnom žutom trakom te istakli ploču s natpisom zabrane izvođenja radova, jer je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da tvrtka Vox d.o.o. kao investitor nije ishodila potvrdu glavnog projekta (građevna dozvola) i nema imenovan nadzor na gradilištu. Uz to, objekt se nalazi unutar granica zaštićenog obalnog područja (ZOP) od 1000 metara nekretnine Dubrovnik.

Sinovčić je još prije mjesec dana počeo graditi bez građevne dozvole. Tada nam je rečeno da potvrda glavnog projekta nije izdana zbog nepotpune dokumentacije. No, već sutradan, iza podneva, Sinovčić je uredu dostavio potrebne dokumente. Čekaju se uplate. Potrebna dokumentacija stigla je poštom. Odmah smo zatražili da se prema priloženoj dokumentaciji izradi izračun za troškove vodne naknade i komunalnog doprinosa najam stanova.


U ovom trenutku čekamo potvrdu tih uplata te potvrdu iz Katastrada je izvršena parcelacija prema izmijenjenoj lokacijskoj dozvoli. Tek kada sve to dobijemo, izdat ćemo potvrdu na glavni projekt. Prije tog nitko ne smije početi s gradnjom, kazala nam je u ponedjeljak Marija Pavlović Palčok, voditeljica gradskog ureda za izdavanje građevinskih dozvola.

Inače, kako nam je potvrdila Marija Pavlović Palčok, uz sve, buduće poslovno središte Voxa nalazi se unutar granica zaštićenog obalnog područja (ZOP) od 1000 metara. U tom slučaju kako nam je objašnjeno iz Ministarstva graditeljstva, protiv bespravnog graditelja će uz prekršajnu biti najvjerojatnije podnijeta i kaznena prijava nadležnom odvjetništvu. Naime, gradnja unutar zaštićenog obalnog pojasa od 2005. je kazneno djelo.

Prijave očekuju i izvođača radova
Zahtjev za potvrdu glavnog projekta Sinovčić je navodno podnio još u veljači. Ali je potom zatražio izmjenu lokacijske dozvole. To je cijelu proceduru dodatno produžilo pa je odlučio krenuti s gradnjom bez konačnih dozvola. Na ime komunalnog doprinosa i vodne naknade Sinovčić bi trebao platiti oko 1,5 milijuna kuna..

Zemljište je Sinovčić kupio od Grada Zadra 2008. kada je na njemu bilo dozvoljeno graditi objekt s podzemnom garažom do stotinu mjesta, prizemljem i dva nadzemna kata. Međutim, kasnijim izmjenama detaljnog plana uvjeti gradnje na njegovoj parceli postaju znatno povoljniji iznajmljivanje stanova.
Izmjenama se ukida obveza gradnje podzemne garaže, a objektu se povećava visina za još jedan kat. Sinovčić tako sada očekuje dozvolu za objekt s četiri etaže: prizemljem i tri kata, bez podzemnog parkirališta.

Radove na izgradnji poslovnog središta kuće Vox izvodi tvrtka Gortan Zadar prema projektu tvrtke Block-projekt u vlasništvu gradskog vijećnika i novog predsjednika zadarskog HSLS-a Željka Predovana. Među poznatim vlasnicima Gortana s čak 15 posto udjela nalazi se i bivši koalicijski partner HDZ-a i potpredsjednik HSLS-a Stanko Zrilić. Inače, Sinovčić je na javnom nadmetanju kupio zemljište za 4,738.660 kuna.

Nakon štoj e dobio pismo namjere tvrtke Vox, Grad je natječaj za prodaju zemljišta raspisao u roku nekoliko dana. Iako je riječ o izuzetno atraktivnoj gradskoj lokaciji između trgovačkog centra i sjedišta zadarske policije, sudski je vještak početnu cijenu četvornog metra odredio na 186 eura. Uz Vox se na natječaj javila još samo jedna tvrtka, ali njezina ponuda nije razmatrana jer je poslana izvan predviđenog roka. Tri parcele ukupne površine 3515 četvornih metara Sinovčić je tako platio 187 eura po četvornom metru, ukupno 657.305 eura, stoje samo euro više od početne cijene.

Izvor/autor: Slobodna Dalmacija/PressCut

Post je objavljen 14.09.2010. u 13:45 sati.