Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slogica

Marketing

Klinci - timski igrači??



Jesen je i mi roditelji užurbano googlamo, zovemo, šapćemo na kavicama, prisluškujemo tuđe razgovore. Lako je bilo kada su nam klinci bili mali, godina dvije. No kada navrše tri, moramo im ispuniti vrijeme. Pjesma, ples, slikanje i slično. Mnogima padne na pamet sport. Nogomet?? Dali su klinci od tri četiri godine spremni za timske sportove???


Nema problema ukoliko pod timskim sportom promišljate vaše navijanje dok klinac ganja loptu sa par svojih vršnjaka. No naglasak cijele aktivnosti mora biti na zabavi i vježbanju a ne natjecanju. Dvogodišnjaci i trogodišnjaci su sigurno premali. Klinci sa četri godine viđeni su da igraju nogomet sa ekipom. No ne previše uspješno :-).

Ako proguglamo problem, naltetit ćemo na stranicu Američke akademije Pedijatara i njihovog pogleda na stvar. Oni nam kazuju; prije šest godina nema smisla tjerati djecu da se bave timskim sportovima iz jednostavnog razloga; djeca uopće ne razumiju koncept timskog sporta prije tog doba (naravno uvijek postoje iznimke). Klinci imaju dovoljno svojih zabava... Trčanje, skakanje, ganjanje golubova, jurcanje sa prijateljima, napucavanje lopte i dodavanje.

Kao što sam napomenuo u gotovo svim svojim člancima klince se ne smije stavljati u kalup. Ovo što u prijašnje tekstu napisao kazuju pedijatri da vrijedi za VEČINU djece. Sigurno će neki naši prinčevi ili male princezice ranije shvatiti koncept timskog sporta. A sa druge strane ima i 40 godišnjaka koji još uvijek ne shvaćaju zašto njih 22 juri za plastičnom loptom...

Uvijek možete probati, mali klinci u istim dresovima koji jure za loptom su preslatka tema za vaše video uratke. No ukoliko primijetite da to ne zabavlja juniora, pričekajte koji mjesec, godinu.. Forsiranjem možete samo postići da isti zamrzi aktivnost koja bi mu se potencijalno u pravo vrijeme mogla jako svidjeti..
Najvažnije što morate imati na pameti a svi pedijatri jednoglasno i složno tvrde da je to istina je da vaše malo zlato ne može dugo biti koncentrirano na jednu stvar. Pola sata je neki opće prihvaćeni limit, naravno ukoliko imate sreće. Također pravila nisu nešto što djeca memoriraju sa lakoćom. Pa se nemojte uzrujavati ukoliko vaše dijete zgrabi loptu rukama, krene prema suprotnom golu ili odjuri sa igrališta. To je tako i ne možete promijeniti mozak vašeg djeteta.

A NAJVAŽNIJE što si morate utetovirati u roditeljski mozak male djece je da pobjeda nije nešto na čemu možete bazirati odgoj juniora. Zabava, smjeh, dijeljenje osjećaja su ono što će kvalitetno definirati vašeg budućeg pobjednika. Ukoliko u sve to dodate dijeljenje stvari i doživljaja sa drugima i pojavu da se koji put nešto radi na način da loptu pukne jedno dijete pa nakon toga drugo dijete, napravili ste odličan posao...

www.slogica.com.hr

Post je objavljen 13.09.2010. u 11:22 sati.