Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Kako sam i ja bila izgubljena ovca...

"Zbog toga pastir ne prestaje tražiti izgubljenu ovcu, ustrajan je i ne umara se. Znakovito je da stado ne ostavlja u ovčinjaku, nego u pustinji, čime se naglašava njegov nemir zbog izgubljene ovce i žurnost koja pokazuje da mu je izgubljena ovca važnija od svih ostalih. Rekli bismo da je takvo ponašanje nevjerojatno u stvarnim životnim okolnostima, ali u prispodobi nas ono vodi do dubljega značenja. Zvuči poput preuveličavanja, ako se kaže da je nekomu više stalo do jednoga nego do ostalih devedeset i devet. Ali upravo to je Radosna vijest! "

Homilija zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića prigodom 279. zavjetnog hodočašća vjernik grada Zagreba i hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu, Marija Bistrica, 12. rujna 2010.

Srećom je danas bilo baš to Evanđelje, i takva propovijed, pa me baš nekako i tim riječima - "da je nekomu više stalo do jednoga nego do ostalih devedeset i devet." dočekao naš novi kapelan, i pun autobus bistričkih hodočasnika iz naše župe, koji su opet 10-ak minuta čekali - samo mene : ((((

A meni su svi nebrojeni bistrički današnji susreti, bili nasušno potrebni za dodatnu organizaciju Stepinčeve Krunice...Našla sam se i na samo 1 metar udaljenosti od nesuđenog predsjednika Bandića, ali materijale o tom našem zagrebačkom projektu sam gradonačelniku ipak uspjela dostaviti samo - indirektno...Preko vikara za grad Zagreb...Časne sestre u bistričkom Karmelu "Alojzija Stepinca", već znaju za projekt, i podržavaju nas svojim molitvama i savjetima...

"Draga Drina!
Sve je do sada odlično, samo naprijed - molit ćemo da sve bude na slavu Božju."

Trebalo je posjetiti i njih, nakon križnog puta, pozdraviti nebrojene poznate Palmaše, isusovce, novog predsjednika SKAC-a, neke članove Zdenca, blogere, čitatelje mog bloga, planinare, pješake - hodočasnike, misijske suradnike, zagrebačke župnike, redovnice, bogoslove, a sa svojim plakatima u ruci, koje sam svako malo pred nekim razmotavala, bila sam kao hodajući oglas...Valjda sam preko 50-ak puta danas, na razne strane, ljudima svih dobi i statusa, ponovila ideju projekta, sva 3 dijela, pozvala ih na Festival, 2. listopada, pa da se uključe u pješačenje oko grada, pa da mi pomognu oko organizacije Noći otvorenih crkvi, u svojim župama, da mi pomognu naći pokrovitelje, za financijsku pomoć čitavom projektu...

Evo, i vas pozivam, da kod sebe uoči Svih Svetih potaknete - Noć otvorenih crkvi 31.10, i prijavite se, kako bismo sve zainteresirane mogli objaviti na našim stranicama, s njihovim programima za tu večer...

Okvirni prijedlog programa za tu večer/noć 31.10/1.11, kojeg je lako organizirati u svakoj župi, crkvi, molitvenoj zajednici, je sljedeći:

"Prijedlog programa za pojedine župe i crkve za noć otvorenih crkvi:

- večernja sv. misa
- program i molitve za djecu i obitelji - recitacije, igrokazi,
- koncert župnog zbora
- ispit savjesti uz mogućnost ispovijedi tijekom čitavog programa
- euharistijsko klanjanje
- povijest crkve, znamenitosti, zanimljivosti i životopis sveca zaštitnika (u sklopu pripreme za proslavu blagdana Svih Svetih) i molitve za njegov zagovor, duhovna poezija
- program i predstavljanje redovničkih i laičkih zajednica i udruga koje djeluju na području župe - molitva za zvanja
- programi za mlade - igrokazi, meditacije, molitve za mlade
- molitva za proglašenje svetim bl. kard. Stepinca i zajednička molitva sv. krunice"

"Završetak manifestacije je Noć otvorenih crkvi, 31.10 na 1. 11, kada se planira da vrata katedrale i drugih crkvi koje se žele priključiti, uz prijave organizatoru, ostanu otvorena barem do ponoći, a u njima će biti određeni prostori za duhovno i kulturno razmišljanje, pomoću koncerata, izložba, predavanja, molitve i trenutaka šutnje, uz mogućnost svete ispovijedi. Inicijativom se želi očitovati da su kultura i duhovnost u Europi izvor društvenog života, te vratiti puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih.

O svim dijelovima manifestacije, redovito će se donositi detaljnija medijska izvješća i obavijesti, prijave su moguće, i sve dodatne informacije mogu se dobiti na web stranicama Udruge "Kristov Stol": www.kristov-stol.hr, mail: kristov.stol@gmail.com.

Projekt je moguće financijski podržati, uplatom na žiro račun Kristova Stola, s naznakom "Za Stepinčevu Krunicu", Žiro račun (PBZ): 2340009-1110433489"

I taman kad sam konačno krenula prema busu, dakle nakon križnog puta, sv. mise, klanjanja u svetištu, obilaska i Gospinog oltara i Presvetog, u istom krugu : ) - s istom nakanom - za AMDG uspjeh Stepinčeve Krunice, posjeta Karmelu, i žurnog polaska prema busu, baš pri dnu 1. postaje križnog puta, naišla sam na mons. Batelju - postulatora kauze bl. Alojzija Stepinca, ne mogavši propustiti priupitati ga je li dobio sve materijale koje sam mu slala mailom, i ponudivši mu razne načine podrške našem tj. sada već njihovom projektu...Za sada smo dobili "samo" Njegov blagoslov : )))) No, i on je bio na putu prema Karmelu, odakle sam se ja upravo vraćala, prije toga uvjerljivo i ponovo sestrama obrazloživši ideju, dijelove, faze i ciljeve projekta, pa živi bili, pa vidjeli...Netko od tokom dana sretnutih sugovornika, je ne baš optimistično : ) najavio, ma glavno je pokrenuti stvari, a gdje su dvojica ili trojica sabrana u Njegovo ime, tu je i On među njima....Svakako neophodno je da On bude prisutan, a uvjerena sam da već je, no ipak bih voljela da odaziv bude nešto veći od dvojice, trojice : )))) A na povratku busom, kao isprika i naknada za kašnjenje, župljanima sam na mikrofon pričala svoje doživljaje iz Ekvadora i Benina, pa smo prebrzo stigli do Jordanovca, a oni su molili vozača da napravi još jedan krug oko crkve, kako bi do kraja čuli sve detalje o afričkoj mladoj misi : )

A zanimljivo kako se naš listopadski projekt lijepo isprepliće (a ne preklapa! : ) i s još jednim kardinalovim poticajem iz propovijedi (naš Festival je navečer 2.10, a pješačenje oko Zagreba, kreće od subote 9. 10), dok nas kardinal poziva:

"Molimo Majku Božju Bistričku da nam pomogne živjeti crkvenost, ljepotu Božje blizine, jer smo svi braća i sestre u Kristu, njezinom Sinu.
U toj ljepoti sve vas, braćo i sestre, sve vjernike Zagreba, a posebno mlade, članove raznih vjerničkih udruga, pokreta i zajednica, od srca pozivam da se s osjećajima zahvalnosti i crkvene blizine okupimo u zagrebačkoj prvostolnici u nedjelju, 3. listopada, u deset sati, kada će biti završetak plenarnoga zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija, toga iznimno važnoga događaja ne samo za Crkvu u Hrvatskoj, nego i u europskim razmjerima. No, to slavlje ima svoju posebnu ljepotu, jer se toga dana spominjemo 12. obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, proslavljene ovdje u Mariji Bistrici, što je ujedno i završetak nadbiskupijskoga obilježavanja 50. obljetnice smrti kardinala Stepinca. Osjetili smo nebrojeno puta da toplinu doma naše Zagrebačke Crkve stvara svetost života i zagovor bl. Alojzija. Budimo stoga zajedno u toj nadbiskupijskoj proslavi."

I Stepinčevoj Krunici!

ps. A sad žurim na večerašnji oproštaj s bivšim župnikom, koji se danas nakon svih misa oprašta od svojih župljana...Molimo za njega, i njegovu novu, ravnateljsku dužnost, i za novog župnika, kapelane, i sve župljane!

Župa Bezgrešnog Srca Marijina

Post je objavljen 12.09.2010. u 17:40 sati.