Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budzak2

Marketing

Rode sve kasnije lete


( SA BLOGA DIVAN SKITNJE )


Odletjele su rode prema redu vožnje, na put dug 13 tisuća kilometara, preko tri kontinenta i 15-ak država, a Stjepana Vokića, domara brodskovaroške Osnovne škole - sada već planetarno poznatom po bespomoćnoj rodi Malenoj o kojoj skrbi već 18 godina, more brige.
-Oko 25. kolovoza sam ispratio Rodana i već po običaju pustio suzu. A što ću, kad sam takav. Nikada ne znaš 'oćeš ga na proljeće vidjeti. Pa 13 je to 'iljada kilometara. Ti ne možeš ni do Podvinja otići pješice –ljutnu se na trenutak vidjevši moj izraz lica, a onda pomirljivo nastavi.
- Nisu prošla ni tri dana, a ja ga opet vidim u dvorištu. Zagledavam, dajem mu ribu, provjeravam… Ma je, on je! Vratio se mangup.
- Ljubav?
- Ili nešto drugo. Možda je osjetio da ni vrime za let. Vjetrovi, oluje. Nješt ga je smelo, omelo. – glasno razmišlja Stipa.
Za razloge Rodanova ostanka pitamo Mirka Mileca, vlasnika ZOO vrta u Ruščici. – Može biti 100 razloga od kojih mi većinu ne znamo. Možda je u pitanju ljubav, tj. Malena, možda je iscrpljen jer je on uglavnom vodio brigu o tri mladunca, možda je predosjetio neku opasnost…. Ako nije do sada odletio, onda „debelo“ kasni. Ova godina je bila jako teška za rode - kaže Milec. A da je bila teška potvrđuju i podatci da je na području Brodsko-posavske županije registrirano samo 15 mladunčadi, od toga troje u dvorištu Stjepana Vokića.
Dok mi lamentiramo, Rodan i Malena spokojno stoje na livadi, pored ampera koji je još prije pola sata bio pun ribe.
- Jede mangup, jede. Što ću ako ostane? Morat ću dat otkaz i cilo vrime provodit na Savi i ribnjacima kako bi nji' dvoje prehranio. Dobro je da su mladi na vrime otišli. Početkom kolovoza odletio je mužjak, a dva dana kasnije i cure. Okupljaju se na Jelinjaku, tu na ribnjaku. Ove godine ih je bilo jako, jako malo. Nikad manje roda nisam vidio – kaže Stipa.
Ostavljam ga s rodama i brigama. Treba kupit drva i do 10 „metara“ kako bi Malena, sada možda i s Rodanom, provela zimu u toplom. S novinskim naslovima i televizijskim emisijama ne možeš hraniti rode. Trebat će nabavljat hranu, novca sve je manje, a eto, ima i roda koje, za razliku od ždralova, sve kasnije lete.







Post je objavljen 12.09.2010. u 09:24 sati.