Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Medeni pužići sa šljivama

Eve me opet s pužićima! rofl Nakon što sam u časopisu Lisa: Čarolija okusa otkrila recept za varijantu s jagodama, uslijedila je i moja varijanta s rabarbarom, pa moja varijanta s lubenicom, a ima i nekih varijanti koje još nisam unijela na blog, a među njima je i ova sa šljivama. smijeh

Kao i uvijek, upotrijebila sam Dr Oetker želirni šećer (pakiran je u paket od 500 g). Nisam gledala ima li u zagrebačkom trgovinama još kakvog želirnog šećera. Ovaj Oetkerov može se kupiti u većim trgovačkim centrima: Kaufland, Getro,...

U prijašnjim receptima za ove «pužiće» pisala sam o «šećeru za želiranje» (tj. želirnom šećeru): to je smjesa za želiranje kojoj je već dodan šećer, koristi se za brzo ukuhavanje voća, tj. kuhanje pekmeza i želea.
Postoji i «mješavina za želiranje» kojoj nije dodan šećer - kad se s tim kuha pekmez ili žele... treba dodati kristal šećer. U Zagrebu sam vidjela te mješavine bez šećera, pakirane u paketiće od oko 25 g (osim Oetkerovih proizvoda, može se naći i Podravkin Želin).

Nisam sigurna u kojim omjerima bi trebalo kombinirati tu mješavinu bez šećera i dodavanje šećera kristala.
Ako nemate želirni šećer, nego samo smjesu za želiranje bez šećera: najbolje bi bilo da u posudi dobro promiješate 500 g šećera kristala i taj paketić od (otprilike) 25 g smjese za želiranje (Dr Oetker , Podravka,...) – i onda upotrijebite 8 žlica te smjese kao želirni šećer za ukuhavanje voća; ostatak pripremljene smjese možete spremiti u posudu s poklopcem ili u plastičnu vrećicu i buduće upotrebljavati ili za kuhanje pekmeza/želea ili ovakve pužiće.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac: 7 g (ili pola kocke svježeg: 15ak g)
prstohvat soli
250 ml mlakog mlijeka
80 g margarina
50 g meda

Nadjev
500 g šljiva
8 žlica želirnog šećera za ukuhavanje voća (npr. Dr Oetker)
40 g margarina, narezanog na komadiće
pola čajne žlice cimeta



Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom 20 min. Zatim ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi pa ga opet vratite u posudu, pokrijte i ostavite na toplom oko 40 min.

Šljive operite i izvadite im koštice.
Nožem ih nasjeckajte na manje komade (ja sam ih sjeckala nožem na dasci, kao da sjeckam luk).
Ne bih preporučila da šljive usitnite u blenderu, jer bi onda, manje-više, nastao «sok», a ne usitnjeno voće.

Okrugli lim promjera oko 26 cm obložite papirom za pečenje.

Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik veličine 60 cm x 35 cm.

Narezane šljive pomiješajte sa želirnim šećerom, margarinom i cimetom pa sve promiješajte i smjesu ravnomjerno rasporedite na razvaljano tijesto.

Tijesto narolajte počevši s duže strane. Dobivenu «roladu» narežite na 10ak jednakih komada (ovaj put sam narezala 14 komada).
Narezane «pužiće» složite u lim, prerezana strana okrenuta je prema gore, odnosno dolje. Ako šećer i «sokić» cure tijekom rezanja, jednostavno sve nagrnite na dlan i sve posipajte po pužićima:)

Pužiće stavite u pećnicu zagrijanu na 180° C i pecite oko 40 min. Ako pužići odozgo prebrzo potamne, pokrijte ih aluminijskom folijom.


Pečene pužiće ostavite da se ohlade.




Post je objavljen 11.09.2010. u 08:31 sati.