Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Krvopijci (1989)

Bloodsuckers (1989)

Photobucket

Produkcija: Jadran Film
Redatelj i scenarist: Dejan Šorak

Uloge:
Danilo Lazović (Franz Glogowetz).........................Ksenija Marinković (Barbara Glogowetz)
Zvonimir Torjanac (Jambrek)................................Danko Ljuština (Jurek)
Maro Martinović (Teobald Majer)........................Semka Sokolović-Bertok (služavka Glogowetzovih)



SADRŽAJ:
''- Zagrebačke ulice su puste, jer kolaju priče o 'vampiru' koji napada osamljene žene. U psihijatrijsku ordinaciju dr. Franza Glogowecza, u usamljenoj vili na Gornjem gardu, dolazi noćni posjetilac Teobald Majer, uvjeren da je on vampir iz 16. stoljeća, te da je obitelj Franje Glogovca - što je pravo ime Amerikanca našeg podrijetla - nekad bila čuvena po lovcima na vampire. Franz ga, dakako, doživljava kao ekscentrika, no njegova supruga Barbara, kojoj se došljak iznimno dopadne, drukčijeg je mišljenja. U međuvremenu, u Franzovoj vili nastanjuju se i dvojica njegovih rođaka, Jambrek i Jurek, koji se i nehotice upletu u taj kaos…''

Photobucket

RECENZIJA:
- Napokon sam se dokopao i ovog filma i to na moju veliku žalost u lošijoj VHS verziji, no svakako gledljivoj. Odmah ću reći da nism polagao neke velike nade da će film biti imalo dopadljiv mojoj osobi, no nakon odgledanog mogu reći da se nisam do kraja razočarao.
Stoga udahnimo i započinje odbrojavanje 3, 2, 1 krenimo redom...:


Što valja kod filma:
- početak samog filma
- pojavljuje se nekoliko vrsnih karakternih hrvatskih, ali i srpskih glumaca
- ponekad uhvati onu horor atmosferu (magla, groblje, mračne gradske ulice)
- glavni glumci, epizodni glumci, te posebno Danko Ljuština
- minorna epizodna uloga Ilije Ivezića, te Vitomire Lončar
- nekoliko dijaloga i 2-3 humorne scene, te glazba na početku filma (na početku pomalo podsjeća na ''BrainDead'')
- kamera i kutevi snimanja
- vidi se utjecaj crnobijelih horor klasika (Cat People, Hammerovi vampirski filmovi...)


Što ne valja kod filma:
- scenarij i radnja, te glazba i humor
- neki epizodni glumci slabo iskorišteni, dok drugi se guše u jako lošoj glumi
- nema niti v od vampira, nema horor elemenata, nema gore scena, nema efekata, nema šminke, nema vampirskih očnjaka, nema vampirske mitologije...nema i nema
- većina dijaloga u filmu i sinkronizacija
- na trenutke loša gluma gl. glumaca
- kraj filma
- fali bolje karakterizacije, ima mali budžet
- nedovoljno iskorišten Ljuština, Ivezić i sam glavni 'vampir' Majer
- razbacuije se previše lažnom maglom
- za moderan film se previše oslanja na način kako su se snimali stari hororci iz 30-tih i 40-tih, što svakako nije zadovoljavalo ni ovdašnju, a kamoli današnju publiku, pa ni one poput mene koji shvaćaju sve kako film nije baš imao love za bacanje i kako se trebalo osmišljavati što jednostavnije scene bez mnogo kompliciranja u efektima ili sl. zahtjevnim stvarima

Photobucket

Završna riječ:
- Gledajući da film ipak na neki čudan način pripada horor žanru (ipak se ovdje vampiri i pojavljuju), pa iako nema niti onih minimalnih elemenata koji bi se mogli očekivati za vampirski film.
Evo se i sada pitam je ovo bio vampirski film? O čemu je Dejan Šorak razmišljao dok je pisao scenarij?
Da li je on gledao koji vampirski film? A slušao ili čitao o vampirskoj mitologiji?
Očigledno nije i zato je njego scenarij jako loš, a još je gore što je najgori dio scripta ipak sam dijalog koji je iznenađujuće dobar u početnih 15-tak minuta, no kako film ide prema svom svršetku on se srozava na samo dno i izgleda kao da ga je pisao netalentirani student prve godine filmske i televizijske režije (mogao bih do sutra nabrajati loše djelove, najbolje loše dijaloge, nelogične scene ili same gluparije kojima u filmu nije mjesto...ali neću jer neću trošiti tekst na tako trivijalne stvari, a uz to bih otkrio mnogo o samoj radnji). Još jednu stvar bih istakao – scenarij je neuvjerljiv (nikako nisam mogao provariti da je Franz onako brzo popušio priču o pravom vampiru).

Što se tiče likova u filmu oni su dosta solidno napisani, ali im ipak fali živahnije karakterizacije da bi to bilo to (pogledajte ''Izbavitelja'' kako to fenomenalno izgleda, a tako jednostavno i tečno napisano). Žao mi je što lik Jureka kojeg glumi odlični (ovdje je stvarno u elementu) Danko Ljuština nije bolje napisan tj. da nije tako okarakteriziran kroz cijeli film kao tužna i djelomična karikatura. Dobro je to što je Ljuština kvalitetan glumac, pa je i uz ovako jadan scenarij uspio napraviti odličan glumački pothvat te svoj lik napraviti najboljim u cijelom filmu.
Čudno je i to da neki epizodni likovi imaju bolja glumačka ostvarenja od gl. glumaca, a to prvenstveno mislim na Ivezića (legenda se pojavljuje samo u nekoliko kadrova, ali mu je i to bilo dovoljno da pokaže kakva je glumačka veličina i zašto je jedan od naših naj glumaca) i preslatku Vitomiru Lončar. Mogu reći da me je Zlatko Vitez ovdje pozitivno iznenadio, jer iako nije nikad bio kalibar nekog velikog hrvatskog glumca, a ovu ovdje ulogu sigurno on sam niti ne smatra nekako vrlo važnom u svojoj glumačkoj karijeri, on je ovdje sasvim ugodan (kao i u još 2-3 njegova filma koje sam gledao). Velika pohvala ide i na sigurnoj i uvjerljivoj glumi R. Zidarića (opet moram napomenuti da mu Šorakov scenarij nije dao mnogo prostora), te ovdje zamamne Ksenije Marinković u svojoj prvoj filmskoj ulozi (tako da ćemo joj nekoliko loše odglumljenih kadrova svakako oprostiti). Da ne zaboravim spomenuti Lazovića – on je samo odradio svoj posao kao pravi profesinalac (u jednom djelu filma je čak hodao sa modricom na oku iako njegov lik u filmu ju nigdje nije zaradio hehehe) i ništa više (čitaj: stvorio je oku ugodan lik, kojeg scenarij ne čini jako uvjerljivim i opipljivim na našu ogromnu žalost).

Photobucket

Iako, film ima meštra specijalnih efekata (Marijan Karoglan) u filmu ih nema ni koliko je crno ispod nokta. Također nećete vidjeti niti v od vampira (živa istina!), pa iako će se u njemu pojaviti samo jedan za kojeg znate da je mrtav, ali ne i da je vampir iako indicije postoje.
Baš ta spoznaja da li se ovdje uopće govori o vampirima ili kvazi vampirima na način da ti krvopijci predstavljaju nešto kao što su recimo u crnobijelom klasiku ''Invasion of Body Snatchers'' tzv. pod people predstavljali opasnost od komunizma, je primamljujuća ali u istom trenutku iritirajuća jer je sam film u tom pogledu nedorečen. Stvarno Šorak ovdje nije znao što radi (recimo ona scena kad Majer odlazi u spavaću sobu Barbare Glogowetz, a put mu pokaže sobarica koju glumi Bertok) i što je uopće želio postići takvim efektom (zbog toga je i kraj koji je trebao biti efektivan ispao onako zbunjujuć, pa iako gledatelj može sa lakoćom pogoditi što je redatelj i scenarist želio reći posljednim kadrovima filma). Glazba u filmu je očajna, jer Kornelije Kovač počne dobro kao i film kojih 15-tak minuta, a onda se sve to pretvori u kašu jer se taj sintesajzer zvuk cijelo vrijeme ponavlja bez neke prevelike ljepote i to...unedogled.
Ovo je loš horor film iz radionice Jadran Filma, koji se jedva može nazvati hororom, a kojeg je režirao jedva prosječni Šorak (po meni ima samo jedan odličan film – ''Vrijeme Ratnika'' iz 1991) sa ispodprosječnim i zbunjujućim scenarijem. Ovo je film kojeg spašavaju veterani jugo filma sa mladim nadolazećim snagama (Lončar, Zidarić). Gledati samo ako želite gledati kakav takav ali hrvatski horor film koji ima 2-3 uspjele smješne scene i odličnog Ljuštinu onda svakako bacite oko, no ne nadajte se da ćete gledati film ravan recimo ''Izbavitelju'' ili ''Leptirici''...

Photobucket

THE SCENA:
- Vitomira Lončar skida gačice
- Jurek i kad dođe do ljesa
- Jurek predaje glogov kolac uz opasku
- Jurek se zajebava sa veprovima u ZOO vrtu


Pamtljive izjave (QUOTES):

(Jurek kopa grob u kojem je navodno vampir)
Jurek: ''- Došel sem do lesa.''
Franz: ''- Budi oprezan!''
Jurek: ''- Zakaj? Da me možda ne bi gricnuo za jajca?''


(kad Jambrek I Jurek dadu Franzu glogov kolac u ruke)
Franz: ''- Pravi?''
Jambrek: ''- Garantirano.''
Jurek: ''- Ka, kamen. Moga bi s njim tenk prepiknuti.''



Post je objavljen 10.09.2010. u 01:36 sati.