Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Milić u Uskoplju

Promocije...


U organizaciji HKD Napredak - Podružnica Uskoplje predstavljanjem pete knjige pjesama Otajstva slobode mostarskoga pjesnika Petra Milića Periše završena je kulturna manifestacija mjesec knjige. Ovo je inače jubilarno 30-to po redu predstavljanje Milićeve knjige koja je u nešto više od godinu dana doživjela tri izdanja.
O Milićevom pjesništvu su govorili Zdenko Antunović i Josipa-Violeta Kalfić. Program je vodila i pjesme recitirala Tina Laco, a u recitiranju su joj pomogli Ante i Josip Milić koji je imao i glazbenu točku. Posebice se dojmila scena u izvedbenom dijelu programa u kojoj su sa svjetlosnim efektima sudjelovali Tina Laco i sam autor a sve prigodom recitacije stožerne pjesme Čemerna vremena.
O Milićevoj knjizi Josipa-Violeta Kalfić između ostalog je kazala:
''Pjesnik Petar Milić jedinstven je i plodonosan lirski glas u suvremenoj bosansko-hercegovačkoj kohorti hrvatskih umjetnika perom. Njegova se poezija i nameće i prkosi, stavlja se o bok burama koje proždiru biće, baca u naručje izazovima ništavne svakodnevnice, prevrće po olujama egzistencijalističke nemilosti, bori protiv apsurda ljudskih patnji, ali, isto tako, nalazi svoje utočište u poletu ljubavnika, zagrljaju voljene, u vječnoj snazi hraniteljice zemlje i radosti vesele djece. Izniknuo u poslijeratnome vremenu, radosno se uzdignuvši kroz Sunčane snove, hrabro dočekavši Jutra nemira, snažno osluškujući Godine ufanja, u nadi proživjevši Stoljeća čekanja, pjesnik smiono čitatelja želi napojiti i svojim posljednjim lirskim uratkom - Otajstvima slobode. I premda je pjesnik na svome putu svoj pojmovni svijet sve više apstraktizirao, izveo ga u potpunosti na svjetlo refl eksije, njegov pjesnički glas i zov, počevši od Sunčanih snova pa do Otajstava slobode, sve su jači i izravniji, a on je i dalje ostao vjeran, kako sam kaže, svojoj svetoj dužnosti - lutati / kušati / gledati / i prolaziti.''
(HKD Napredak)

Post je objavljen 09.09.2010. u 14:25 sati.