Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Je li Središnje izborno povjerenstvo BiH pristrano?

Riječ je o potihom guranju jednoga imena, potajnom promoviranju interesa jednoga naroda na uštrb interesa drugoga naroda i u ovom slučaju, na uštrb interesa države BiH


Naziv općine Gornji Vakuf i naziv naseljena mjesta Gornji Vakuf mijenja se u Gornji Vakuf – Uskoplje.

Tako glasi prvi članak Odluke o općini Gornji Vakuf – Uskoplje koju je, koristeći se ovlaštenjima koja su mu dana članom V Aneksa 10. (Sporazum o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prije devet godina potpisao tadašnji Visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch.
Odredaba ove odluke trebali bi se u službenoj komunikaciji strogo pridržavati svi organi vlasti i sve državne institucije, od općinske do državne razine, budući da su osobito stanovnici naše općine izuzetno osjetljivi na zloupotrebu ovog imena, koje je, valja podsjetiti, i ijedna i druga strana prihvatila kao kompromisno rješenje, što, opet, pitanje naziva naše općine i grada pretvara u prvorazredno političko pitanje.
No, kako se ponašaju državne institucije?
O zloupotrebama, odnosno o korištenju samo jednoga imena – dakako onog Gornji Vakuf – već smo u nekoliko navrata pisali na ovome blogu, a sada smo naišli na još jedan izuzetno grub primjer nepridržavanja navedene Odluke.
Naime, pregledavajući u ovo predizborno vrijeme stranice Izbornog povjerenstva BiH, u izborniku s adresama Općinskih izbornih komisija nismo našli općinu Gornji Vakuf – Uskoplje, već se kao naziv naše općine, očito, upotrebljava samo naziv Gornji Vakuf.
Znači li to da za našu općinu nije imenovana izborna komisija i slijedom toga, znači li to da se zbori zakazani za 3. listopada jednostavno ne mogu održati?
Dakako da ne znači. Riječ je tek o potihom guranju jednoga imena, potajnom promoviranju interesa jednoga naroda na uštrb interesa drugoga naroda i u ovom slučaju, na uštrb interesa države BiH. Sve to, s obzirom na mjesto na kojemu se nalazi, predstavlja izuzetno grubu zloupotrebu pozitivnih propisa i zakona BiH, a budući da je, što se tiče biračkog tijela u našoj općini, riječ o prvorazrednom političkom pitanju, onda ovdje ima elemenata i za razgovor o pristranosti Izbornog povjerenstva u predstojećim prijevremenim izborima.
Nadamo se da će predstavnici svih političkih stranaka koje sudjeluju na rečenim izborima uočiti ovaj i slične propuste, te će reagirati na njih. Jedni zbog zaštite interesa biračkog tijela na čije glasove pretendiraju, a drugi jednostavno zbog vjerodostojnosti i demokratskih načela za koja se svi zalažu.


Post je objavljen 11.09.2010. u 11:55 sati.