Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Kraj starokatolicizma u Uskoplju

Dogodilo se na današnji dan


Starokatoličkom svećeniku Jukiću, na današnji je dan, 8. rujna 1933. godine, službeno zabranjeno vršiti službu na katoličkom groblju Dočić u Vilić Polju.
Bistrička župa, kako piše A. Škegro, s konkretnim starokatolicizmom na svom području susrela se u proljeće 1933. godine. Prema nadbiskupovu izvješću Kraljevskoj banskoj upravi Primorske banovine u Splitu, starokatolički svećenik Jukić svoju je službu među dijelom bistričkih i uskopaljskih župljana otpočeo na rimokatoličkom groblju Dolac (Dočić), gdje je služio mise. Prema svjedočenju Blažana Barnjaka, Jukićevo pojavljivanje na groblju u Docu bilo je popraćeno stijegom i pompom sve u svrhu propagiranja starokatolicizma. Da bi se ovo spriječilo, nadbiskup Šarić tražio je zaštitu katoličkih objekata kod Kraljevske banske uprave Primorske banovine u Splitu, a ujedno je, preko sarajevskog odvjetnika Josipa Stipančića, sudski zatražio zaštitu katoličkog groblja u Docu, te pokrenuo parnicu protiv Kotarske ispostave u Uskoplju, čiji su činovnici, inače Srbijanci, po svoj prilici neposredno i stajali iza akcija starokatoličkog svećenika.
8. rujna 1933. godine Jukić je ponovo došao u Dočić održati misu, ali mu je narod to zapriječio, te mu branio ulazak u groblje sve dok nije došla obaviještena vlast i Jukiću konačno službeno zabranila pristup u rimokatolička groblja. Nakon ove zabrane Jukić je napustio prostor Skopaljske doline, a to je značilo i kraj starokatolicizma na tom području.
Foto: Groblje Dočić u Vilić Polju

Post je objavljen 08.09.2010. u 12:15 sati.