Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rusi zainteresirani za pomoć Afganistanu

Rusija želi surađivati sa Zapadom i pomoći Afganistanu tako da obnovi elektrane i druga postrojenja iz sovjetskog razdoblja, izjavio je u ponedjeljak visoki vladin dužnosnik. "Željeli bismo surađivati kako bi obnovili neke od 140 sovjetskih postrojenja", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Njegova izjava pokazuje da bi Moskva željela povećati svoju ulogu u Afganistanu, a da ne pošalje vojnike u tu zemlju, navodi Reuters. Sovjetska vojska povukla se iz Afganistana prije 21 godinu nakon gotovo desetgodišnjeg rata u kojemu je poginulo 15.000 sovjetskih vojnika i milijun Afganistanaca. Ruski izaslanik pri NATO-u izjavio je u siječnju ove godine da će Rusija obnoviti infrastrukturu u Afganistanu koja datira iz sovjetskog doba pod uvjetom da međunarodna zajednica osigura pokrivanje troškova.

Vladin dužnosnik je kazao u ponedjeljak da bi među projektima moglo biti obnova ili poboljšavanje hidroelektrana i tunela Salang. Rekao je da Moskva pomaže vojnoj kampanji SAD-a i NATO-a linijama opskrbe te da radi s članicama NATO-a na isporuci helikoptera afganistanskoj vojsci.



Post je objavljen 07.09.2010. u 10:18 sati.