Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Abandoned (2006)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Marie je posvojena žena koja nakon 40 godina odlazi kod javnog bilježnika da sazna porijeklo svojih roditelja. Upućena je u Rusiju gdje su oni živjeli i to imanje sada pripada njoj. Odmah pri dolasku u svoj 'rodni' dom saznaje mnogo više o kući i o ljudima koji su u njoj živjeli...i brutalno umrli.



The Abandoned je film sa prvog After Dark Horrorfesta koji je od svih ostao najviše primjećen i najviše gledan širom svijeta. Ostali filmovi nisu dostigli takav uspjeh, iako je ovaj film bio u kinima samo jedan vikend. Ovdje se susrećemo sa prilično neobičnom radnjom, iako je opet poznata stvar da je riječ o ukletoj kući i o ljudima koji tamo žive. Ono što je mene fasciniralo (možda i jedina fascinacija) je da cijeli film praktički vode dva lika, ako ne i jedna glavna glumica, a to je Anastasia Hille, posvojena kćer. To mi je možda i jedino drago bilo za uočiti. Što reći o filmu Abandoned? Ukratko, meni se film nije svidio. Klišejizirani izlizani i povremeno dosadan horror. Kritike se dijele na dva mišljenja: ovo je jedan od ugodnih iznenađenja u horror vodama ili je ovo još jedno dosadno ghost djelce. Meni se više čini da prevladava druga strana, jer nisam vidio ništa što već nisam prije vidio, osim glumaca vodilja, kako rekoh. Tipični mlaki ghost film.



Španjolskom redatelju Nachu Cerdi ovo je prvi ozbiljniji i zapaženiji film, nadam se da će u budućnosti kreirati nešto bolje, jer nažalost ja se uopće nisam iznenadio na ovaj film, koliko god ljudi govorili da se ovdje susreće nešto novo. Istina, ima par spooky scena i par mračnih situacija, ali to mi nije dovoljno da cijeli film podigne na neku višu razinu. Scene kao scene: sve se već moglo vidjeti, to sam napisao isto i za film po imenu The Haunting in Connecticut, koji je također tipičan ghost film, makar ima i nekih svojih prednosti i novina. Morao bih spomenuti i neke grozne izjave i dijaloge koji su mi jednostavno nepremostivi: žena susretne svoju creepy reinkarnaciju i počne padati niz stepenice, nakon što je pala, rekla je samo: jebeš to. Haha pa daj molim te, kako maštovit komentar nakon što te duh gurne niz stepenice, svaka čast. Film me u par scena dobro i nasmijao, jer je redatelj počeo gubiti ideje pri sredini filma i radio je sve samo da dodatno zakomplicira radnju, pa je tako dodatno srušio dojam o filmu sa bezveznim krajem.



Iako vizualno film stvarno ne izgleda loše, sve ostalo osim možda glumaca nije nešto što bi se trebalo popratiti i zapamtiti. The Abandoned jednostavno nije tip filma koji mi može sjesti zbog ponavljanja preteča tog filma, ali opet..u današnje vrijeme teško se može napraviti nešto što se već nije vidjelo, ali nije ni nemoguće. Mlak i izlizan film.
Btw ovo mi je 200. recenzija, hvala svima koji posjećuju i koji sudjeluju u stvaranju ovog bloga!

Post je objavljen 03.09.2010. u 15:19 sati.