Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ogmaksimala

Marketing

GRADONAČELNIKOV IZVJEŠTAJ O RADU



Nakon ove sjednice koja je održana u petak 3. rujna ove godine iznuđen sam komentirati, zapravo parafrazirati svoga gradonačelnika po pitanju njegova izvještaja o svomu radu za period od Nove godine pa do 30. lipnja. Konkretno: sve ono što je u prvih šest mjeseci učinio za svoju jedinicu lokalne samouprave i za svoje građene koji će ga za dvije godine ponovno izabrati na istu funkciju, jer, očito je, nemaju koga drugoga.
Slušam onoga poeta iz SDP-a koji svaku sjednicu iritira svojim pitanjima i ponavlja se, premda dobiva odgovore od gradonačelnika, što usmeno. što pisano, ali očito ne dobiva dojam da se nešto rješava u vezi tih pitanja. Pa koliko je dosadan izvršitelj toliko i ovaj vijećnik.
No, oni su i plaćeni da se svađaju, ako se problemi ne rješavaju, samo – plaćamo ih mi, građani i očekujemo da tu plaću i zarade. Zato se valjda vijećnik okomio na izvještaj gradonačelnika o kojemu se zapravo i nema što reći. Da li je sadržaj izvještaja pisala glasnogovornica, tajnica ili netko treći, svejedno je, no svakako ga je potpisao sam gradonačelnik. Zašto on piše izvještaj sam za sebe, kada u svom timu ima još i tri zamjenika, malo je čudno. Imam osjećaj da se ova tri samo šlepaju jer, evo, sve što je napisano i izvedeno u protekle pola godine, sve je učinio gradonačelnik. U to ime sam se sjetio onoga vica s bradom, ali uvijek aktualnog:
Jednoga dana dođe u brijačnicu cvjećar na šišanje. Nakon što se ošišao upita koliko je dužan.
Ništa niste dužni, ovaj tjedan šišam besplatno.
Cvjećar ode vrlo zadovoljan, a sutradan otvarajući brijačnicu, brijač nađe pred vratima pisamce zahvale na buketu od tri ruže.
Malo kasnije dođe slastičar. Nakon šišanja upita koliko treba platiti, a brijač odgovori: Ništa, ništa, ovaj tjedan šišam besplatno.
Sutradan, otvarajući brijačnicu, brijač ugleda pred vratima košaricu s tri tortice i pisamcem zahvale.
Isti dan dođe gradonačelnik i na pitanje da li treba platiti brijač mu reče: Ovaj tjedan šišam besplatno.
Kada je sutradan brijač došao otvoriti brijačnicu, ugleda pred vratima tri zamjenika gradonačelnika koji su se došli ošišati.
E, vjerojatno je i stoga gradonačelnikov izvještaj zaslužio cijelu stranicu teksta s proredom i većim slovima kako bi izvještaj djelovao raskošno po obliku, kada se ne može ukazati raskoš sadržajem. A u sadržaju stoji da su održane tri sjednice Gradskog vijeća, podnesena „izvješća“ trgovačkih društava u vlasništvu Grada, izvještaj izvršenja programa komunalne infrastrukture, donesen rebalans proračuna, izgrađena dva mosta u Trošmariji (tko ih je izgradio? U zagradi su op. autora), u tijeku je izmjena PU-1 Grada (što to znači? jer PU-a nema), u tijeku su radovi na katastarskoj „izmjeni“ KO Otok (vjerojatno je to katastarska izmjera u k.o. Otok Oštarijski), u tijeku su radovi na izgradnji Kolektora (vjerojatno kolektora) i, zamislite, potpisan ugovor za projektiranje i izgradnju pročistača (nakon deset godina aktualan je i pročistač i to ugovoreno projektiranje i izvođenje; kakav pročistač – ne zna se?), izvršena podjela stanova u zgradi za branitelje (tko je dobio stanove i jesu li useljeni?), zgrada APN-a (POS) u završnoj fazi, zatražena građevinska dozvola za Sodol, zaštita grada od visokih voda s lokacijskom dozvolom (bez dogovora s vlasnicima zahvaćenih parcela), obavljeni razgovori s direktorom Hrvatskih voda i „mnoge ostale tekuće zadaće kojih nije malo“.
Zamislite; upravo ovako sve piše, samo s onim spomenutim proredom i većim fontom slova kako bi sve stalo na čak dvije stranice - s glavom i zaglavljem. Ako gradonačelnik ne misli napisati nešto smisleno što bi se moglo nazvati izvještajem o radu jedne takve institucije kao što je Gradonačelnik, onda je teško uvrijedio sve građane zbog kojih izvršava svoje zadatke, a posebno je uvrijedio zastupnike Gradskoga vijeća preko kojih mi građani sudjelujemo u društvenim zbivanjima ovoga grada. Ili i oni smatraju da je izvještaj u redu!
Neka ovo bude otvoreno pismo gradonačelniku i zastupnicima Gradskog vijeća u kojemu želim naglasiti da mi građani, ili mještani, ove jedinice lokalne samouprave nismo totalno nepismeni kako to misli gradonačelnik i veći dio vijećnika, da nismo zaluđeni HDZ-ovskom filozofijom bahatosti i cinizma i da bi željeli živjeti dostojanstveno, pa makar i ovako skromno. Zastupnici bi izvještaj trebali poslati barem Mjesnim odborima da se javno pročita glasačima.



Post je objavljen 05.09.2010. u 06:00 sati.