Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineumag

Marketing

Nikad se više neće ponoviti zlatna vremena u nekretninama


Tržište nekretnina u prvih se pola godine stabiliziralo, investicijska klima lagano se oporavlja, no zlatna vremena u nekretninama kakva su vladala u razdoblju od 2005. do 2008. kad su marže bila iznad svih očekivanja, vjerojatno se više nikad u Hrvatskoj neće ponoviti. U investicijskom smislu prvu polovicu godine obilježila je najveća transakcija u segmentu logistike u jugoistočnoj Europi, a riječ je o sale and lease back transakciji između W. P. Careya & Co i Agrokora.

Vrijednost te transakcije iznosila je 77 milijuna eura, a predstavlja i povratak stranih investitora u Hrvatsku, no nije izgledno da će se takva transakcija do kraja ove godine ponoviti. Podaci su to koje je u svojem najnovijem pregledu tržišta objavio Colliers International. Najviše zainteresiranih investitora fokusirano je na sale and lease back tipove transakcija, i to većinom prostora koji su u vlasništvu lanaca trgovina robom široke potrošnje, tvrde u Colliersu, a očekuje se da će nekretnine s upitnom komercijalizacijom tek doći na tržište.

Ne može se očekivati da će se ponoviti paralelni ciklus uzleta u svim segmentima tržišta (stambeno, uredsko, trgovačko) jer će ova kriza potaknuti i investitore i kupce da prihvate realnije uvjete poslovanja, smatra Vedrana Likan, direktorica zagrebačkog ureda Colliers Internationala. Kraj 2010. godine sigurno ćemo dočekati s više optimizma nego što smo započeli godinu, a tek na proljeće 2011. očekujemo znatniju investicijsku aktivnost. Problemi su i dalje isti: nepovoljne gospodarske prilike, riskantnost tržišta, bankarski sustav sa svim svojim specifičnostima, ali i potezi aktualne vlasti koji pokazuju da se stav prema stranim investitorima ne mijenja, dodaje Likan.

Poljoprivreda u fokusu
No, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju stranim se investitorima otvara nova tržišna niša, te Likan procjenjuje kako će se u narednih godinu-dvije povećati broj investicija u poljoprivrednom segmentu, a u sljedećih tri do pet godina mogao bi zaživjeti i investicijski ciklus u turizmu gdje se dosad nisu zabilježile znatnije investicije. Kad je u pitanju tržište uredskih prostora, prva polovica godine zabilježila je blago povećanu potražnju u odnosu na 2009. što je rezultat sniženih cijena uredskih nekretnina. U 2011. očekuje se dodatnih 42.500 kvadrata uredskih prostora na zagrebačkom tržištu, a moguće je da će cijene zakupa pasti daljnjih pet posto.

U prvoj polovici 2010. cijena zakupa pala je 10 posto, što znači da se već sada urede A klase pod dužim zakupom može naći za 13,5 eura po četvornom metru. Cijene zakupa trgovačkih prostora pale su 10 do 15 posto u odnosu na 2009., pa se cijene kreću od 13 do 60 eura po četvornom metru. U drugoj polovici 2010. u Colliersu očekuju dodatno smanjenje cijene za pet posto. Likan očekuje i da će cijene stambenih nekretnina zabilježiti lagani pad, no dodaje kako je primijećena veća aktivnost na stambenom tržištu jer je sve više zahtjeva za stambene kredite.

Izvor/autor: Business.hr/PressCut
Nekretnine Istra

Post je objavljen 31.08.2010. u 09:55 sati.