Evo me natrag nakon podulje stanke! Sada vidim da sam zadnji post napisala 16. svibnja, što bi značilo da me nije bilo više od tri mjeseca. No imam konkretan razlog pa se nadam da mi nećete zamjeriti. Dakle, trudna sam i početkom iduće godine očekujemo dečkića. E baš taj dečkić je razlog moga nekuhanja i nebloganja jer sam prva tri mjeseca trudnoće imala prilično gadne mučnine i držala sam se podalje od kuhinje. Svi su mirisi meni postali smradovi i kuhanje sam ostavila za bolje dane. Nije mi bilo ni do kuhanja ni do jela. Jela sam uglavnom bijela peciva, sama ili sa sirom, tijesto (isto tako samo) i banane. Kod mame ili svekrve bih pojela malo juhe i mesa i to je to. Onda sam otišla na more i situacija je postala znatno bolja. Po povratku u Zagreb, odlučila sam se vratiti kuhanju i najprije se nagraditi kuharicom Jamiea Olivera Jamie does...
Svi su recepti nadahnuti njegovim putovanjima po Španjolskoj, Italiji, Švedskoj, Maroku, Grčkoj i Francuskoj. Ja sam krenula s Grčkom i odmah se zainteresirala za ovo jelo! Sezona je rajčica i paprika pa je treba iskoristiti!
Sastojci:
2 rajčice
3 paprike
100 g pistacija
maslinovo ulje
luk
češnjak
200 g riže
origano
ljuta papričica
600 ml povrtnog temeljca
200 g feta sira
peršin
metvica
1 žlica pirea od rajčica
Priprema:
Rajčicama odrežite vrh (nemojte ga baciti) te žličicom izdubite meso. Paprike prepolovite i očistite im sjemenke. Povrće posložite u vatrostalnu posudu.
Pistacije prepržite te ih malo stucite u mužaru. Na maslinovom ulju pirjajjte luk, zatim mu dodajte češnjak i rižu. Promiješajte, dodajte origano, ljutu papričicu, sol, papar, 300 ml temeljca i kuhajte desetak minuta. Neka riža ostane tvrda, nemojte je skuhati do kraja. Zatim maknite rižu s vatre, dodajte joj usitnjenu fetu, svježe začine i pistacije. Napunite rajčice i paprike smjesom do vrha (nemojte prepuniti), rajčice poklopite i sve zalijte maslinovim uljem. U 300 ml temeljca dodajte žlicu pirea od rajčice i promiješajte. Ulijte u posudu oko povrća. Pokrijte folijom, stavite u pećnicu na 200 stupnjeva i ostavite neka se krčka oko 1h i 15 minuta. Zatim skinite foliju i zapecite još 15-ak minuta. Poslužite toplo sa salatom!
Post je objavljen 27.08.2010. u 16:50 sati.